szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izrael bekérette szerdán a svéd nagykövetet, mert Jeruzsálemet "feldühítette" Margot Wallström svéd külügyminiszter azon kijelentése, miszerint "hitelesen" ki kellene vizsgálni a palesztin merénylőkkel szembeni, sok esetben a támadó halálával végződő izraeli katonai fellépés jogszerűségét.

Margot Wallström már korábban is több ízben bírálta Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikáját, keddi kijelentéseire az izraeli külügyi tárca reagált, melyben azt írták, hogy Wallström nyilatkozata újabb tanúbizonyságát adja Izraellel szembeni elfogult, sőt ellenséges hozzáállásának. Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes a Times of Israel hírportál idézte, miszerint Izrael "nem látja szívesen" Svédország hivatalos képviselőit. "Izrael bezárja kapuit a Svédországból érkező hivatalos látogatók előtt" - mondta Hotoveli.

Izraeli politikai források ugyanakkor azt mondták, Benjámin Netanjahu miniszterelnök - aki egyben az ország külügyminisztere is - nem támogatja Hotoveli állásfoglalását. A külügyi tárca egyik szóvivője később Izrael álláspontját ismertetve azt mondta, Wallströmöt "nem látják különösebben szívesen" az országban. "Amennyiben (a miniszter) Izraelbe látogatna, nem fogadnák izraeli tisztségviselők".

A svéd diplomácia vezetőjének szavait előzőleg ellenzéki politikusok is élesen bírálták. Jichák Hercog baloldali izraeli ellenzéki vezető a Facebook közösségi oldalon írta, hogy "vajon hogy fog reagálni Svédország, ha ott is hasonló terrorcselekmények történnek?" Avigdor Liberman jobboldali politikus még élesebben fogalmazott. "Az egyetlen, amit még nem tett meg velünk a svéd külügyminiszter asszony, az az, hogy nem csatlakozott személyesen a palesztin terroristákhoz és nem késelte meg a zsidókat" - írta.

A két ország viszonyát már eddig is beárnyékolta, hogy Svédország 2014-ben - az Európai Unió "régi" tagállamai közül elsőként - elismerte a palesztin államiságot.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint általában késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámban több mint 20 izraeli és 140-nél is több palesztin vesztette életét. Az izraeli hatóságok adatai szerint utóbbiak nagyjából kétharmada merényletet követett el vagy kísérelt meg, a többiek a biztonsági erőkkel zajlott összecsapásokban haltak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható

Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain