szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Telefonos beugratás áldozata lett a spanyol miniszterelnök: Mariano Rajoyt felhívta egy rádiós, és a katalán elnöknek adta ki magát. Megbeszélte vele, hogy egyeztetnek egy találkozót a jövő héten.

A Radio Flaixback katalán rádió csütörtök délelőtti műsorában bemutatott hangfelvétel szerint a telefonbeszélgetés úgy jött létre, hogy Carles Puigdemont katalán elnök nevében felhívták a miniszterelnök hivatalát, és egyeztettek egy időpontot a titkárnőjével.

A megbeszélt időben azonnal kapcsolták a kormányfőt, aki szívélyesen üdvözölte a katalán elnök hangját remekül utánzó telefonálót, és felidézte, hogy egyszer már találkoztak egy avatóünnepségen.

A telefonáló ezután javasolta, hogy keressenek időpontot a hivatalos egyeztetésre. A kormányfő azt válaszolta: ezen a héten a királlyal tervezett konzultáció miatt nem alkalmas, de hétfőn visszahívja, és mivel eléggé szabad a határidőnaplója, akár 24-48 órán belül tudnak majd megfelelő időpontot találni.

A rádió műsorvezetője ezután leleplezte az átverést. Mint mondta, ők is meglepődtek, mert egyáltalán nem gondolták, hogy működni fog, és eljutnak idáig.

"Ez nem komoly?" – mondta döbbenten a kormányfő, majd megkérdezte, hogy pontosan honnan is telefonáltak.

A spanyol miniszterelnök és Katalónia nemrég megválasztott új elnöke eddig még nem beszéltek egymással. Az ország közvéleménye kíváncsian várja, hogy az előző katalán elnökkel tartott fagyos kormánykapcsolat után az autonóm közösség új vezetője megtalálja-e a hangot a spanyol vezetőkkel.

A függetlenségpártiakból álló új katalán kormány is önálló katalán köztársaság megalakítását szeretné elérni. A spanyol kormány szerint a katalánok függetlenségi törekvései törvény-, és alkotmánysértőek.

A beszélgetés itt hallgatható meg, természetesen idegen nyelven.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
London méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról – videó

London méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról – videó

24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon

24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett