szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei közös nyilatkozatban szólították fel az Európai Bizottságot, hogy tegye lehetővé az átmeneti határellenőrzés meghosszabbítását.

Az uniós tagországok felszólították az Európai Bizottságot, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a belső határellenőrzést akár két évre is vissza lehessen állítani a schengeni övezeten belül - közölte hétfőn Klaas Dijkhoff, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára.

Az Európát érintő migrációs válságra való tekintettel a schengeni övezeten belül több uniós tagállam is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain. A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény értelmében erre csak korlátozott ideig van lehetőség a közrend vagy a belső biztonság komoly fenyegetettsége esetén.

"A menedékkérők példátlan áradata, amely ezen intézkedések meghozatalára kényszerítette a tagállamokat, azonban még mindig nem csökkent" - mondta újságíróknak Dijkhoff az EU bel- és igazságügyi minisztereinek amszterdami informális találkozója után.

A tagállamok ezért felszólították az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének számító Európai Bizottságot, hogy teremtse meg a jogi és gyakorlati alapját az átmeneti határellenőrzés meghosszabbításának - tájékoztatott az államtitkár.

©

Klaas Dijkhoff emellett elmondta, az uniós miniszterek tanácsa világos jelzést küldött, hogy szeretnék, ha a bizottság tanulmányozná a lehetőségét annak, hogy az EU határőrizeti ügynöksége (Frontex) a Macedónia és Görögország közötti határon is tevékenykedhessen.

A görög bevándorlási miniszter korábban kijelentette, hogy szerinte törvénytelen lenne, ha a határvédelmi ügynökség Macedóniában próbálná meg mérsékelni a menekültáradatot. "Görögországban van szükségünk a Frontexre" - mondta Jannisz Muzalasz.

A bel- és igazságügyi tanács ülését néhány nappal azután rendezték meg, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, az uniónak két hónapja van arra, hogy úrrá legyen a helyzeten, máskülönben összeomolhat a schengeni rendszer.

A Frontex adatai szerint a menekültek száma nem csökkent jelentősen a tél beálltával. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére. Tavaly egész évben összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Felújítási támogatás: néha megéri inkább magunknak végezni a munkát, még ha emiatt le is mondunk az ingyenpénzről

Felújítási támogatás: néha megéri inkább magunknak végezni a munkát, még ha emiatt le is mondunk az ingyenpénzről

27 éve fogant, most született meg egy kislány

27 éve fogant, most született meg egy kislány