szerző:
MTI

Ausztria mélyen a zsebébe nyúl, hogy Szíriában menekülteket támogasson.

Ausztria mintegy 60 millió eurót ajánl fel idén különböző, a menekülteket helyben támogató segélyprogramokra, elsősorban a szíriai menekültek megsegítésére - közölte az osztrák kancellári hivatal. A bécsi kancellária egyúttal bejelentette, hogy az országot Werner Faymann szociáldemokrata (SPÖ) kancellár képviseli majd a csütörtöki, Londonban tartandó szíriai adományozó konferencián.

A mintegy 18,7 milliárd forintnyi osztrák felajánlás legnagyobb részét az Európai Unió szíriai válságalapjának (Madad Alap), valamint az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) és az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) juttatják. Emellett 750 ezer eurót (mintegy 234 millió forint) az UNICEF (az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja) libanoni programjának utalnak majd. A kancellárnak szóvivője ugyanakkor nem tudta megmondani az APA hírügynökségnek, hogy az említett segélyek mekkora része újonnan jóváhagyott összeg. A kancellári hivatal a bejelentéssel kapcsolatban idézte Werner Faymann kijelentését, amely szerint ha az osztrák segélyek révén sikerül enyhíteni a menekülés kiváltó okait Szíriában és a környező országokban, "az további fontos intézkedés lesz a menekültek számának csökkentésében".

©

A csütörtöki londoni konferenciát Faymann kancellár az európai migránsválság kezelésére is fel akarja használni, egyebek között találkozni szeretne David Cameron brit kormányfővel, Angela Merkel német kancellárral és Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel is - közölték.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!