szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Spiegel szerint az egyik orosz titkosszolgálat hackelte meg tavaly a Bundestag belső hálózatát.

A Németországban megerőszakolt orosz származású kiskorú lány történetére ugrott Moszkva; sőt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az egy, az illegális bevándorlók által elkövetett erőszakcselekmény lehetett - és ezért a politikus Berlint tette felelőssé, pedig kiderült: az eset nem ott és nem is úgy történt, ahogyan azt az első hírek alapján felkapta a hírvilág.

A két ország kapcsolatát az elmúlt két évben súlyosan megtépázta az ukrán válság miatti szembenállás is, de most a jelek szerint a németeken a revansvétel sora. Ez is belelátható  a szombati Der Spiegelben megjelent anyaggba, mely szerint a német biztonsági szerveknek meggyőződése, hogy az orosz kormány megbízásából intéztek tavaly heteken át hackertámadásokat a Bundestag belső adathálózata ellen.

©

A magazinnak nyilatkozó egyik magas rangú biztonsági vezető azt mondta, hogy a kibertámadás "egyértelműen egy orosz katonai hírszerző szolgálatnak tulajdonítható". Tavaly több hasonló jellegű támadás ért német fegyvergyártó vállalatokat és más NATO-tagállamokat is - tette hozzá a tisztségviselő. A lap szerint a német szövetségi ügyészség január 15-én kémkedés gyanújával hivatalos vizsgálatot indított az ügyben. A német törvényhozás alsóházának belső számítógép-hálózatát ért informatikai támadás tavaly májusban vált ismertté. A hackerek egy rendkívül professzionális program segítségével fértek hozzá a Bundestag 14 szerveréhez, köztük a központi szerverhez, ezen belül a német parlament összes bejövő üzenetéhez. Hogy pontosan milyen információkat sikerült megszerezniük, az egyelőre nem ismert - írta a Der Spiegel.

A szakértők a lap szerint kezdettől gyanították, hogy az orosz titkosszolgálatok egyike állhat a támadás hátterében. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány nem szeretné, ha az ellenzéki I. kerület beleszólna a helyi építkezésekbe, ezért új szabályokat hozott

A kormány nem szeretné, ha az ellenzéki I. kerület beleszólna a helyi építkezésekbe, ezért új szabályokat hozott

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót

Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót