szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hét nyelven összesen körülbelül húszezret nyomtattak első körben Németországban azokból a szórólapokból, amelyeken a helyes uszodai viselkedésre figyelmeztetik a menedékkérőket. Képregénnyel magyarázzák el nekik egyebek mellett azt, hogy tilos nőket zaklatni, kötelességük tisztelni őket, nem szabad alsónadrágban a vízbe menni, és fürdés előtt nem hagyható ki a zuhanyzás.

Németországban a szilveszteri kölni erőszak váltotta ki a legnagyobb felháborodást, de több más olyan eset is nyilvánosságra került, amikor nőket molesztálták férfiak, valószínűleg távoli országokból érkező menedékkérők. Voltak olyan fürdők és uszodák, ahol végül a vezetőség úgy döntött, hogy nem engednek be migránsokat.

A német hatóságok többnyelvű szórólapokat készítettek a menedékkérőknek a helyes uszodai viselkedésről, ezekkel is próbálják megelőzni a konfliktusokat – kérdés, célba érnek-e ezek az üzenetek.

Egyebek mellett angol, német és arab nyelvű képregények formájában magyarázzák el a messziről jött vendégeknek, hogy tilos nőket zaklatni, és kötelességük tisztelni őket, függetlenül attól, milyen ruha van rajtuk. Utóbbi szabályt úgy magyarázzák el, hogy három nőt rajzoltak egymás mellé: az egyiken bikini, a másikon egyrészes, a harmadikon pedig az egész testet fedő, a muszlim világból ismert fürdőruha van.

Kötelességük követni a személyzet utasításait, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő adja azokat – derül ki egy másik képregénykockáról.

Ami a higiéniát illeti: felhívják a figyelmet arra, hogy fürdés előtt szappannal kell zuhanyozni, alsónadrágban tilos vízbe menni, és a fürdőnadrág viselete kötelező.

Szintén a szabályok között van, hogy az uszodában is oda kell figyelni az idősekre, a gyerekekre. Tilos a vízbe ugrálni, a partról másokat a medencébe lökdösni, a másik fejét víz alá nyomni. És persze, kerülje a mély vizet az, aki nem tud úszni.

A szórólapokat a menekülttáborokban, menekültszállásokon osztották szét és természetesen az uszodákban, fürdőhelyeken. Már nyomtatják az újabb adagot is.

A brit The Daily Mail cikkében bemutatnak egy svájci szórólapot is, amelyet osztrák mintára készítettek a menekülteknek a helyes viselkedési szabályokról.

A németországi szórólapok képkockái itt érhetőek el nagyobb felbontásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

Megéri nemcsak okosan, hanem környezettudatosan is befektetni

Megéri nemcsak okosan, hanem környezettudatosan is befektetni

Ausztriában és Görögországban is szigorítások lépnek életbe

Ausztriában és Görögországban is szigorítások lépnek életbe