szerző:
MTI

A perui hatóságok több mint 1800 lakhelyet fertőtlenítenek füsttel a Lima északi részén fekvő Carabayllo körzetben, miután az országban első alkalommal ott azonosították a zikavírust egy férfi szervezetében egy héttel ezelőtt. Eközben Hondurasban szükségállapotot hirdettek a vírus terjedése miatt.

Percy Minaya perui egyészségügyi miniszterhelyettes hétfőn bejelentette, hogy a tárca több mint húsz egészségügyi alkalmazottja végzi a fertőtlenítést abban a körzetben, ahová a tizenhét éves fiú megérkezett külföldről. Jelenleg a fiatal férfit a kezelés idejére nem engedik el lakhelyéről.

Aníbal Velásquez egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az országhatár térségeiben és a repülőtereken fokozzák az ellenőrzést, csökkentve ezzel a vírus behurcolásának kockázatát. A tárca mindenesetre úgy tudja, Carabayllo körzetében nincs jelen a zikavírust is terjesztő Aedes aegypti szúnyog, de – mint mondják – mindent meg kell tenni, hogy az ország többi részén minél hatékonyabban irtsák ezt a moszkitófajtát.

A fokozott ellenőrzést és a lakosság felvilágosítását azért is tartják fontosnak ebben a latin-amerikai országban, mert az eddig véltnél súlyosabbnak minősítette hétfőn a zikajárványt Brazília egészségügyi minisztere, szerinte jóval több lehet a fertőzött, a vírussal fertőzött emberek 80 százalékának ugyanis nincsenek tünetei.

Eközben Honduras egész területére érvényes szükségállapotot rendelt el hétfőn Juan Orlando Hernández államfő a zikavírus terjedése miatt. Hondurasban decemberben regisztrálták az első fertőzéses esetet, abban a hónapban számuk 51-re nőtt, azóta további 3649 személy szervezetében azonosították a vírust.

A fertőzés terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!