szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem alkalmas a célra a kiszemelt laktanya, ezért a román belügyminisztérium letett arról, hogy menekülttábort alakítsanak ki a magyar határ közelében lévő Tasnádon – közölték csütörtök este.

Petre Toba belügyminiszter tavaly decemberben a román parlament költségvetési bizottsága előtt beszélt arról, hogy a meglévő hat befogadóközpont mellett további három kialakítását tervezik. Tasnádon, illetve az Arges megyei Campulung és a Gorj megyei Bumbesti-Jiu városokban is régi csendőrlaktanyákat akartak erre a célra átalakítani.

A közlemény szerint a minisztérium "körültekintő vizsgálat" nyomán arra a következtetésre jutott, hogy a kiszemelt laktanyák nem felelnek meg a követelményeknek, ezért a tárca vezetője elrendelte az átalakításukkal kapcsolatos előkészületek leállítását.

A magyar határ mellé tervezett menekültszállóról csütörtöki számában a Magyar Idők is beszámolt, kiemelve: mind az önkormányzat, mind az ott élők tiltakoztak az ellen, hogy a településen hatszáz, elsősorban szír migránsnak alakítsanak ki átmeneti otthont. Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője a lap megkeresésére elmondta: a bukaresti kormány senkivel nem egyeztetett elképzeléseiről. Tasnádon tiltakozó akció indult, több ezer aláírást gyűjtöttek össze.

A képviselő, aki interpellációt nyújtott be a belügyminiszternek, úgy vélte: észszerűbb volna a dél-nyugati határ közelében, Temes vagy Krassó-Szörény megyében elhelyezni a migránsokat.

Romániának 6300 menedékkérőt kell befogadnia, amiről szeptemberben született határozat az uniós igazságügyi és belügyi tárcavezetők találkozóján. Az országban most Bukarest és Giurgiu mellett a Máramaros megyei Nagysomkúton, a Suceava megyei Radóczon, Galatiban, valamint Temesváron van menekülttábor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig