szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Videofelvétel van arról, hogy egy laptopot adnak át annak a merénylőnek, aki kedden robbantotta fel magát egy Szomáliából felszálló utasszállító repülőgépen.

A mogadishui repülőtér egyik biztonsági kamerájának felvételén látszik, ahogy két férfi egy laptopnak látszó tárgyat ad át a feltételezett öngyilkos merénylőnek, miután az túljutott a biztonsági ellenőrzésen – közölte vasárnap a szomáliai kormányszóvivő. 

Abdisalam Aato szóvivő az amerikai AP hírügynökségnek elmondta, hogy a laptopot a beszállás előtt átadó két férfi közül az egyik biztosan egy repülőtéri dolgozó volt. Az átvevő pedig az a merénylő lehet, aki múlt kedden kizuhant a Daallo légitársaság utasszállító repülőgépéből, amikor egy robbanás tátongó lyukat ütött a Mogadishuból felszálló gép oldalán, visszafordulásra és leszállásra kényszerítve az Airbus A321-est. A vizsgálat szerint a bomba a laptopnak álcázott készülékbe volt beépítve. 

A detonáció mintegy 15 perccel a felszállás után, 3500 méteres magasságban történt a 75 utast szállító repülőgépen. A pilóta szerint ha nagyobb magasságban következik be, a robbanás az egész gépet szétszakíthatta volna. 

©

A merénylettel összefüggésben a szomáliai hatóságok "legalább húsz embert vettek őrizetbe, köztük azt a biztonsági kamera felvételén látszó két férfit, akik átadták a laptopot a feltételezett merénylőnek" – mondta kormányszóvivő. "Szándékos terrorcselekmény történt" – tette hozzá.

A szomáliai kormány előzőleg azt közölte, hogy a további támadások megelőzése érdekében megerősítik a repülőtér biztonságát. A biztonsági kamera felvétele alátámasztja a repülőgép pilótájának leírását a mogadishui nemzetközi repülőtéren tapasztalható kaotikus állapotokról. "A biztonság zéró" – hangsúlyozta a szerb pilóta. "Senkinek nincs jelvénye, sem sárga, láthatósági mellénye. Úgy járkálnak le-föl a gépen, hogy senki nem tudja, ki kicsoda. Amikor az utasok kiszállnak, bármit elhelyezhetnek a gépen" – fejtette ki Vlatko Vodopivec pilóta vasárnap az AP-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!