szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Némi szkepszissel fogadja a nemzetközi közösség az észak-koreai diktatúra űrtechnológiáját. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a Kvangmjongszong-4 elnevezésű műhold "bukdácsol a pályáján", ami azt jelenti, hogy a Föld légkörének megfigyelésére szánt eszköz nem megfelelően működik.

Nem működik jól az a műhold, amelyet a hét végén állított Föld körüli pályára Észak-Korea, széleskörű nemzetközi bírálatot váltva ki az ehhez szükséges rakétafelbocsátással – közölte hétfőn a Pentagon.

Az amerikai védelmi minisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva a CBS és a CNN hírtelevízió is arról számolt be, hogy a Kvangmjongszong-4 elnevezésű műhold "bukdácsol a pályáján", ami azt jelenti, hogy a Föld légkörének megfigyelésére szánt eszköz nem megfelelően működik.

A CBS közlése szerint a műhold jeleit sem sikerült még bemérni.

©

Előzőleg, a nap folyamán Peter Cook, a Pentagon sajtószóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok megállapítása szerint a phenjani rezsim képes volt egy műholdat vagy valamilyen más űreszközt pályára állítani, de hogy a művelet mennyire volt sikeres, annak az értékelésébe nem akart belebocsátkozni.

Hasonló kétkedéssel nyilatkozott az észak-koreai műholdfelbocsátás sikeréről kedden a dél-koreai védelmi minisztérium is.

A nemzetközi közösség nagy része úgy értékeli: a műhold pályára állítása csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea teszteljen egy újabb, nagy hatótávolságú rakétát.

Ehhez képest John Schilling amerikai mérnök, az észak-koreai rakétaprogram szakértője hétfőn azt mondta, hogy a Phenjan által felbocsátott eszköz "csaknem ugyanolyan volt, mint a 2012-es műholdfelbocsátásához használt Unha-3 rakéta, és ugyanolyan hajtóművet használtak benne".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!