szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Berlini Filmfesztiválon a Hail, Ceasar! vetítése alkalmából utazott George Clooney a német fővárosba, ahol Angela Merkellel is találkozott. A szociális érzékenységéről is ismert színész sajtótájékoztatón beszélt a menekültválságról is, mely jelenségre szerinte a filmipar csak lassan tud reagálni.

A Hail, Ceasar! című filmvígjáték jellegétől lényegesen eltérő kérdéseket kapott George Clooney a Berlinale sajtótájékoztatóján – írja a The Guardian. A színész számos alkalommal emelt már szót az elesettek védelmében, ezúttal a menekültkérdésre terelődött a hangsúly – előzetesen már tudni lehetett, hogy a színész találkozni fog Angela Merkel kancellárral is.

George Clooney a német kancellár társaságában.
©

Clooney szerint a filmipar nincs abban a helyzetben, hogy megfelelő időn belül reagálhasson egy olyan humanitárius helyzetre, mint a szíriai menekültválság. Szerinte nagyon nehéz ilyen témára érdemben reagáló, tényeken alapuló filmet készíteni, ez akkor lehetséges, ha komoly oka van rá az embernek.

Joel Coen rendezőnek meg kellett védenie egy ponton Clooneyt, ugyanis az újságírói kérdések olyan irányba hajlottak el, hogy miért nem készült még a menekültválságot feldolgozó filmje a rendezőként is tevékenykedő Clooneynak. Coen szerint "abszurd", hogy valakinek megmondják, hogy milyen filmet kellene készítenie.

Clooney elmondása szerint kutatta a módját, hogy filmet készítsen a szudáni, illetve darfuri helyzetről (itt van a világ egyik legnagyobb menekülttábora), ami sokat jelent a számára, de nem sikerült még megtalálni a tálaláshoz megfelelő forgatókönyvet, és el szeretné kerülni, hogy rosszul sikerüljön, mert ilyen filmekre csak egyetlen esély mutatkozik szerinte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!