szerző:
MTI

Ferenc pápa mexikói körútjának utolsó állomásaiként ellátogatott a világ egyik legveszélyesebb városának börtönébe, illetve megnézte a mexikói-amerikai határt is.

A világ egyik legveszélyesebb településének számító Ciudad Juárez egyik börtönébe látogatott el szerdán hatnapos mexikói körútjának utolsó napján Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő néhány száz elítélttel találkozva rövid homíliájában arról beszélt, hogy a fogvatartottak saját tapasztalataikkal segítsenek megtörni az erőszak és az elidegenülés körét. Hozzátette: azok, akik megismerték a bűnt és a fájdalmat, ne feledkezzenek el a feltámadásról, az isteni könyörületről, amely új életet ad. Kiemelte: a szabadság elvesztése lehet a legnehezebb és a legsúlyosabb sors. Egyben arra szólította fel őket, osszák meg a velük történteket a hozzájuk közel állókkal, így segítsék megszakítani az erőszak és a bűn láncolatát.

A pápa szavai heves érzelmeket váltottak ki a fogvatartottakból. Az eseményen, amelyet közvetített a televízió, látható volt, hogy egyes elítéltek könnyeikkel küszködtek. A pápa gyakran beszél a fogvatartottak helyzetéről, elítéli az előzetes őrizettel való visszaélést, és "rejtett halálbüntetésnek" nevezi az életfogytiglani elzárást.

A pápa ez után felkereste a texasi-mexikói határt, ahol a migránsok tragédiájára emlékeztetett. A katolikus egyházfő homíliáját El Paso városának stadionjában tévén közvetítették, ahol mintegy 30 ezer ember gyűlt össze meghallgatni szavait. A helyszín jelképes, mert Mexikó határán több ezer, az Egyesült Államokba eljutni kívánó migráns halt meg.

©

Ferenc pápa kijelentette, nem lehet a humanitárius válság létét tagadni, amely az elmúlt években emberek ezreinek migrációjában nyilvánult meg. Emberek ezrei vonaton, járműveken, sőt akár gyalogosan több száz kilométert tettek meg hegyek között, a síkságokon és más nehéz terepen. A kikényszerített migráció emberi tragédia, a jelenség globálissá vált – mondta a pápa. A migránsok a szegénység, az erőszak, a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés miatt elhagyják szülőföldjüket, és miközben a "jobb élet" felé tartanak az út "másik oldalán" elrabolják, rabbá teszik őket, pénzt csalnak ki tőlük.

Úgy vélekedett, hogy a szenvedések ellenére erre az útra "fény" vetül. Mint mondta, ismert számára számos társadalmi civil szervezet tevékenysége, amely védelmezi a migránsok jogait. Hozzátette, ismert a papok határozott segítő munkája is ezen a téren. Hangsúlyozta, ezek az emberek, az "irgalmasság prófétái" gyakran az életüket is kockáztatják, hogy másokon segítsenek. A pápa egyben a kormányokat arra szólította fel, hogy nyissák meg szívüket a kikényszerített migráció láttán, ha már a határokat nem lehet. Hozzátette: elég a sok halálból, elég a kizsákmányolásból.

Ferenc pápa látogatása Chihuahua államban mexikói körútjának utolsó programja volt, az egyházfő – helyi idő szerint – este Rómába utazik.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Megérkezett Gemencre Zoltán, a fekete gólya

Megérkezett Gemencre Zoltán, a fekete gólya

4 évet kapott az autós, aki sms-ezett gyorshajtás közben és halálra gázolt egy motorost

4 évet kapott az autós, aki sms-ezett gyorshajtás közben és halálra gázolt egy motorost

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

Beismerte tettét az utrechti lövöldöző

Beismerte tettét az utrechti lövöldöző

Orbán idehaza máris sunyi brüsszeli bürokratákról beszél

Orbán idehaza máris sunyi brüsszeli bürokratákról beszél

Cisztának hitték, valójában a parazita ikertestvére növekedett benne

Cisztának hitték, valójában a parazita ikertestvére növekedett benne