szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ügynökmúlttal vádolt volt lengyel elnök, Lech Walesa tagadja a kommunista állambiztonsággal folytatott együttműködést, de elismeri, hogy hibát követett el. Azt mondta, még él egy tettes, akinek el kellene mondania az igazságot.

Az ügynökmúlttal gyanúsított Lech Walesa volt lengyel államfő legújabb nyilatkozatában megismételte, hogy nem működött együtt a kommunista állambiztonsággal, soha nem adott szóbeli vagy írásbeli jelentéseket, és nem fogadott el pénzt ennek fejében, de elismerte, hogy "hibát követett el".

A Nobel-békedíjas Walesáról, a Szolidaritás független szakszervezet alapítójáról és első elnökéről, későbbi államfőről csütörtökön azt tette közzé a nácizmus és kommunizmus bűntetteit kutató lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN), hogy a néhai Czeslaw Kiszczak kommunista belügyminiszter özvegye által átadott dokumentumok között megtalálható egy Walesa által aláírt, "Bolek" titkosügynöki fedőnéven folytatandó együttműködésről szóló nyilatkozat, egy terjedelmes beszervezési és munkadossziéval együtt.

©

A jelenleg Venezuelában tartózkodó Walesa pénteki blogbejegyzésében tagadta ügynökmúltját, ugyanakkor azt állította: "hibát követett el", de "nem olyan jellegűt". A hiba mibenlétét nem árulta el, amit egy meg nem nevezett "tettesnek" adott ígérettel indokolt. "Még él a tettes, akinek közzé kell tennie az igazságot, és számítok is erre" – írta Walesa.

Lengyelországban hatalmas visszhangot keltett, hogy az IPN a héten hatdoboznyi, feltehetően kommunista állambiztonsági iratot vett át Czeslaw Kiszczak néhai kommunista belügyminiszter házában, miután Czeslaw Kiszczak, az 1981-es hadiállapot bevezetése egyik fő felelősének özvegye felajánlotta neki a férje által otthonukban tartott dokumentumok pénz fejében történő átadását. A Walesára vonatkozó dossziékat az IPN levéltárosai által megtekintett első dobozban találták, és előzetesen hitelesnek minősítették, bár történészi elemzésnek még nem vetették alá.

Walesát egyes lengyel történészek – köztük egy 2008-ban megjelent könyben Piotr Gontarczyk és Slawomir Cenckiewicz, a központi katonai levéltár jelenlegi igazgatója – az utóbbi években többször azzal vádolták, hogy Bolek fedőnéven a kommunista állambiztonsági szervek titkos ügynöke volt. Walesa 1992-ben egy, a PAP hírügynökségnek adott nyilatkozatban beismerte, azóta viszont mindig tagadta ezt. 2000-ben a lengyel átvilágítási bíróság bizonyítékok hiányában azt a döntést hozta, hogy Walesa nem volt ügynök.

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön elmondta: mindenki, aki Cenckiewicz és Gontarczyk Walesáról szóló, "igen kemény bizonyítékokon alapuló" könyvét olvasta, világosan látta, mik a tények. "Jellemző, hogy az 1989-es rendszerváltás után 27 évvel egy magánház szekrényében... titkos iratokra találnak" – jegyezte meg Duda, feltéve a kérdést: "hány ilyen ház van még Lengyelországban?".

Az üggyel kapcsolatban csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke is állást foglalt. Szerinte az átadott iratok "megerősítik azt, amiről – talán nem mindig ügyesen és meggyőzően – Walesa is beszélt". Tusk úgy vélte: Walesa dossziéival úgy kellene bánni, hogy ez "ne sértse Lengyelország érdekeit".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!