szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német alsóház, a Bundestag nagy többséggel, 429 igen szavazattal, 147 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadta el a többnyire szigorításokból álló csomagot.

Az új jogszabályok legfőbb eleme, hogy gyorsított eljárással döntenek a biztonságos országokból származó, a hatóságokkal nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott vagy a menekültstátus megszerzésével nem először próbálkozó menedékkérőkről, és két évre felfüggesztik az úgynevezett oltalmazotti státusban lévők családegyesítési jogát.

Egy másik módosítással szigorították a bűnözés útjára lépő külföldi állampolgárok kiutasítására vonatkozó szabályokat.

A két törvényt a tartományokat képviselő Bundesratnak is napirendre kell vennie, de szavaznia nem kell. A testület feltartóztathatja ugyan a csomagot azzal, hogy a két kamara között egyeztető bizottság elé utalja azt, de nincs arra utaló jel, hogy ilyen szándéka lenne. A menekültválság elmélyülése óta kidolgozott második reformcsomag így várhatóan márciusban életbe lép.

Az első reformcsomagot 2015 októberében fogadták el, annak fő célja az volt, hogy elriassza a bevándorlástól azokat, akik nem olyan helyről jönnek, ahol az életük veszélyben van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i