szerző:
MTI

Az Iránban pénteken tartott kettős választások első részeredményei arról tanúskodnak, hogy a Haszan Róháni elnök mögött álló mérsékeltek, illetve reformerők jelöltjei jól szerepeltek, a konzervatívok ezzel szemben teret veszítettek. A közép-keleti országban a szavazók egyrészt a parlament összetételéről, másrészt az úgynevezett Szakértői Tanács tagjairól döntöttek.

A szavazatok összeszámlálása szombaton reggel kezdődött, és az első, az esti órákban nyilvánosságra hozott részeredmények mindkét testületben a reformerek előretörését jelezték. A 290 tagú parlament teheráni képviselőjelöltjeinek listáját például egészen a hatodik helyig mérsékelt jelöltek vezetik. A több mint 7 millió lakosú iráni főváros harminc képviselőt küld majd a törvényhozásba.

Az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének megválasztására hivatott Szakértői Tanács tagjelöltjeinek listáját ugyancsak az első részeredmények szerint a reformerek által támogatott Róháni elnök, valamint a korábbi államfő és volt parlamenti elnök, Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh vezeti, messze megelőzve a konzervatív jelölteket.

A 88 tagú tanács aktuális politikai témákkal nem foglalkozik ugyan, Roháni és Rafszandzsáni győzelme azonban jelentősen növelné a mérsékelt, illetve reformer erők befolyását a legfőbb vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh által fémjelzett, erősen konzervatív papsággal szemben.

Haszan Róháni államfő délutáni beszédében úgy vélekedett, hogy a pénteki kettős választás nyomán növekszik az általa vezetett kormány hitelessége és befolyása. "Itt az ideje, hogy új szakaszt nyissunk Irán gazdasági fejlődésében, olyan szakaszt, amely az ország képességein, továbbá a nemzetközi lehetőségeken alapul" - idézte az elnököt a hivatalos IRNA hírügynökség. Róháni hangsúlyozta, hogy kormánya minden megválasztott képviselővel együtt kíván működni Irán jövőjének felépítése érdekében.

Várható, hogy az eredményeket a kisebb választási kerületekben és a tartományi városokban már a hét végén közzéteszik, Teheránban azonban több napot kell várni erre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!