szerző:
hvg.hu

Alakul a brüsszeli török-EU csúcs: a kiszivárgott megállapodástervezet szerint Törökország még egyszer annyi segélyt kér a menekültválság kezelésére, mint amennyit eddig kapott: 3 milliárd eurót. Legkésőbb június végéig eltörölnék a vízumkényszert a törökökkel szemben. Cserébe Törökország vállalná, hogy visszafogadja a Görögországba illegálisan átjutó szíriai menekülteket.

Törökország további hárommilliárd eurót kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására - jelentette be hétfőn Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozón. A BBC szerint jelenleg 2,5 millió szíriainak adnak szállást Törökországban. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag megduplázzák segélyigényüket, ugyanis ennyit már kaptak az Európai Uniótól.

Igaz, Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában azt mondta, hogy az EU nem folyósította az országnak a megígért összeget, amelyből a szíriai menekülteket segtíthetnék. Erdogan azt mondta, már négy hónap eltelt a novemberi egyezmény óta, és ők még mindig csak várnak a pénzre. Hozzátette, reméli, hogy Ahmet Davutoglu miniszterelnök pénzzel tér haza Brüsszelből.

Névtelenséget kérő források szerint cserébe az újabb, hétfőn kért gigantikus összegért Törökország hajlandó lenne visszafogadni az országból Görögországba illegálisan átjutó migránsokat. Ez lehet a hétfői rendkívüli EU-török csúcstalálkozó megállapodása.

A megegyezés része az is, hogy minden egyes visszafogadott szíriaiért az EU-nak közvetlenül Törökországból kellene befogadnia egy szíriait. A Reuters azt is tudni véli, hogy a tervezet szerint az EU június végéig felfüggesztené a vízumkényszert a török állampolgárokkal szemben.

A dokumentumban emellett arról is szó van, hogy a felek havonta közösen értékelnék a török uniós csatlakozási folyamat előrehaladását.

A kiszivárgott tervezetben az áll, hogy az unió teljesen kitelepítené a menekülteket a görög szigetekről, és csak azokat toloncolná vissza Törökországba, akik egy meghatározott dátum után érkeztek.

Terven kívüli egyeztetés lesz este

Az uniós vezetők és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök közötti munkaebéd késő délutánra véget ért Brüsszelben. Az EU-tagországok állam- és kormányfői jelenleg a tervezetről vitatkoznak, és noha ez eredetileg nem szerepelt a tervekben,este ismét összeülnek Davutogluval. Uniós források szerint az eredeti tervtől azért tértek el, mert Davutoglu a munkaebéden új javaslattal állt elő, amelynek értelmében Törökország az eddiginél többet vállalna a migránsválság megoldása érdekében, de azért az eddiginél több dolgot kér az uniótól.

Davutoglu optimistának tűnik
©

Az Európai Unió és Törökország közötti csúcstalálkozó résztvevői eredetileg a migrációs hullám megfékezéséről az ankarai kormány és az uniós tagországok vezetői között novemberben létrejött egyezmény végrehajtásáról terveztek tárgyalni elsősorban. Az akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen és visszafogadja az unióból kitoloncolt bevándorlókat, cserébe az Európai Unió és tagállamai hárommilliárd euróval segítik Törökországot az országban lévő menekültek ellátásában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!