szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szövődmény miatt mégsem sikerült az első amerikai méhátültetés: a szervet el kellett távolítani egy nappal a sikeres transzplantációt bejelentő sajtótájékoztató után – közölte a műtétet végző Cleveland Clinic.

A 26 éves nő szervezetébe február 24-én ültették be a méhet. A hétfői sajtótájékoztatón orvosai mellett megjelent egy rövid időre, és jól érezte magát. Másnap hirtelen szövődmény lépett fel nála, a beültetett szervet azonnal el kellett távolítani.

A beteg jelenleg lábadozik, orvosai igyekeznek kideríteni, mi történhetett. A szövődményről nem közöltek semmit.

Más országokban már végeztek méhátültetést, sikertelen esetekről is beszámoltak. A világon az első sikeres élődonoros méhátültetést végrehajtó svéd csapat, a göteborgi orvostudományi egyetem orvoscsoportja máig kilenc méhtranszplantációt hajtott végre, ezek eddig öt baba születését eredményezték, az első 2014-ben jött világra.

A Cleveland Clinic szakemberei tíz éve tanulmányozzák a méhtranszplantáció lehetőségeit. Több mint 250 nő közül választotta ki szűrővizsgálatokkal azt a tízet, aki az úttörő jelentőségű transzplantációra alkalmas lehet.

A klinika azt közölte, hogy a transzplantációkat folytatják. Ha a jövőbeli transzplantációk sikeresek, a páciensnek még legalább egy évet kell várnia a mesterséges megtermékenyítéssel, addig havi vizsgálatokkal bizonyosodnak meg arról, elég egészséges-e az új méh. Természetes módon nem eshetnek teherbe, mert a műtéttel petevezetéket nem ültetnek be.

A sikeres terhesség végén a babák császármetszéssel jönnek világra a szülés varható idejéhez a lehető legközelebbi időpontban, majd a méhet eltávolítják, hogy az anyának ne kelljen élete végéig a kilökődést gátló gyógyszert szednie.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"