szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjét, Philippe Barbarin bíborost, lyoni érseket, az áldozatok azzal vádolnak: tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak.

"Soha nem fedeztem pedofil eseteket" - mondta a lyoni érsek kedden egy sajtótájékoztatón, miután a kormányfő is megszólalt az ügyben.

Manuel Valls az RMC rádiónak adott interjúban úgy vélte, hogy a bíborosnak "vállalnia kell a felelősséget". "Nemcsak szavakat várok, hanem tetteket is" - fogalmazott a miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy szerinte az érseknek le kellene-e mondania, a miniszterelnök azt válaszolta: "Ez az ő felelőssége, de meg kell hallania ezt a fájdalmat". A kormányfő annak apropóján szólalt meg, hogy kedden reggel újabb feljelentés érkezett a bíboros ellen, aki már egy hónapja támadások kereszttűzében áll egy 25 évvel ezelőtti eset miatt.

Az első ügynek a most hetvenes éveiben járó Bernard Preynat pap a főszereplője, aki csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. Január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy "az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket", ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás elleni panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházkerület több vezetője, köztük Philippe Barbarin bíboros ellen, aki egy februári interjúban elismerte, hogy "2007-2008 táján" értesült a pap "viselkedéséről".

Kedden egy újabb üggyel kapcsolatban merült fel a lyoni érsek neve. A belügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője azt állítja, hogy az 1990-as években, 17 éves korában Lyonban molesztálta őt egy másik pap, aki azóta is a hivatalában van. Az áldozat 2009-ben feljelentést tett, de miután az ügy elévült, nem indult rendőrségi eljárás. A férfi ekkor felkereste Philippe Barbarin bíborost, és nála is panaszt tett.

"Philippe Barbarin bíboros a találkozókon azt mondta, hogy a pap nem tagadja, amit tett, ezért a nevében bocsánatot is kért, és ígéretet tett arra, hogy eljár az ügyben, de aztán semmit nem tett" - mondta a férfi a Le Figaro című konzervatív lapnak. Az áldozat ezért a múlt hónapban feljelentést tett a bíboros ellen. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen indított előzetes vizsgálatot bűncselekmény bejelentése elmulasztásának és más élete veszélyeztetésének gyanúja miatt. 

Sajtótájékoztatóján a lyoni érsek kiemelte, hogy az esetek jogilag már elévültek, amikor az ő tudomására jutottak.  "A jelenlegi ügyekkel tudom, hogy mit kell tenni. De mi a teendő a régi esetekkel?" - tette fel  a kérdést a bíboros Lourdes-ban tartott sajtótájékoztatóján. "Talán azt kell mondanunk, hogy a francia jogi elévülés esete pásztori szempontból nem érvényes. Talán ezen a ponton van még mit fejlődni" - mondta a bíboros, aki ugyanakkor meglepetésének adott hangot a kormányfő megszólalása miatt.

Philippe Barbarin bíboros eddig a francia katolikus egyház teljes támogatását élvezte, és a Vatikán is úgy ítélte meg, hogy "nagy felelőséggel" kezelte az első estet, amely hosszú évekre nyúlik vissza. Mindez viszont kiváltotta az áldozatok haragját és értetlenségét, akik ezért a héten nyilvánosságra hozott levelükben magánkihallgatást kértek a pápától.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"

AstraZenecával oltják pénteken Angela Merkelt

AstraZenecával oltják pénteken Angela Merkelt

„A királynő hihetetlenül sztoikus” – Erzsébet négy nappal Fülöp herceg halála után már dolgozik

„A királynő hihetetlenül sztoikus” – Erzsébet négy nappal Fülöp herceg halála után már dolgozik