szerző:
BBC
Tetszett a cikk?

Ma kezdődött a norvég tömeggyilkos Anders Behring Breivik tárgyalása, aki éppen a norvég államot perli, mert rosszul érezte magát a börtönbe. A jó hangulat érdekében Breivik náci karlendítéssel köszöntötte a tárgyaláson megjelenteket.

Breivik 2011-ben 77 embert ölt meg és ezért huszonegy évre zárták börtönbe – a norvég törvények szerint ez a jelenleg adható leghosszabb büntetés. – és mivel úgy érzi, sárba tiporják emberi jogait, beperelte a norvég államot - írja a BBC.news.

A tárgyalást biztonsági okokból Skien börtön tornatermében tartják. Breivik azzal vádolta a norvég kormányt, hogy két ponton is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Az egyik a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog, a másik pedig az embertelen és degradáló bánásmód és büntetésnek tiltása.

Oystein Storrvik, a tömeggyilkos ügyvédje az nyilatkozta, hogy Breivik borzalmasan stresszes volt a Skien börtönben lévő magáncellás elzárása alatt. És feltehetően emiatt hagyta abba a tanulást is. Breivik korábban azt is nehezményezte, hogy túl hideg a kávéja és azt is, hogy csak Playstation 2-vel játszhat.

Az sem újdonság, hogy Breivik náci szimpatizáns, korábban pártot is akart alapítani, hogy így is képviseltesse ideológiáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Az emberi jogok elleni bűntett” – így indult a biztonsági öv karrierje

„Az emberi jogok elleni bűntett” – így indult a biztonsági öv karrierje

Koronavírus-tortát kapott Varga Mihály

Koronavírus-tortát kapott Varga Mihály

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét