szerző:
MTI

A török hatóságok megtagadták a belépést Törökországba egy szíriai menekülttől, aki emiatt több mint egy éve kénytelen az isztambuli repülőtéren élni, s helyzete kísértetiesen hasonlít a Terminál című hollywoodi filmben Tom Hanks amerikai színész által megformált főhőséhez.

Esetére az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő csoport derített fényt. A szervezet úgy vélte, Fádi Manszúr "önkényes fogvatartás" áldozata lett, és felszólította a török hatóságokat, hogy engedjék a férfit török területre lépni az úgynevezett "átmeneti védelem" értelmében.


Az AI adatai szerint Manszúr 2012-ben menekült el a háború elől Szíriából Libanonba. Onnan Malajziába utazott, majd miután a délkelet-ázsiai országból kiutasították és 2015. március 15-én az isztambuli repülőtéren őrizetbe vették, az Atatürk légikikötő "problémás utasok" számára fenntartott részén tartották fogva. Az ablaktalan és állandóan kivilágított teret tavaly novemberben hagyhatta el, hogy Libanonba utazzon, onnan azonban visszafordították Isztambulba.

Manszúr az AI által közzétett egyik videón azt mondta, jelenleg az az egyetlen álma, hogy sötétben aludhasson. A jogvédő szervezet "kegyetlennek, embertelennek és lealacsonyítónak" minősítette a férfival szembeni bánásmódot.


A Steven Spielberg rendezésében 2004-ben készült Terminál című mozifilmben Tom Hanks egy külföldi turistát alakít, aki a New York-i J.F. Kennedy repülőtéren reked, miután papírjai az országát megrázó forradalom következtében érvényüket vesztik. Az alkotást az iráni Mehran Karimi Nasszeri története inspirálta, aki kénytelen volt tizennyolc évet eltölteni a párizsi Roissy légikikötőben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!