szerző:
MTI

"Azt hiszem, hogy lázongásokkal kell szembenézni, én a nagy tömeget, emberek millióit képviselem" - mondta Donald Trump, szerinte már csak ezért is neki kell lennie a republikánus elnökjelöltnek.

Donald Trump két televíziós interjújában is arról beszélt szerdán délelőtt, hogy a Republikánus Párt nem tagadhatja meg tőle az elnökjelöltséget, annál is kevésbé, mert ha így lenne, az lázongások veszélyével fenyegetne. 

A New York-i üzletember, aki kijelentéseivel óriási vitákat kavar még saját pártján belül is, a keddi előválasztásokon négy szövetségi államban is diadalt aratott. Így az MSNBC televízióban azt jósolta, hogy nyárig, a republikánusok elnökjelölt-állító országos konvenciójáig meglesz az elnökjelöltséghez szükséges számú delegátusa, méghozzá minden nehézség nélkül. 

A CNN hírtelevízióban pedig már figyelmeztetően fogalmazott: ha a Republikánus Párt vezetői a konvención megpróbálnák megtagadni tőle az elnökjelöltséget, akkor "lázongások" várhatóak az országban. "Azt hiszem, hogy lázongásokkal kell szembenézni, én a nagy tömeget, emberek millióit képviselem" - állította a milliárdos. Egyúttal arra sürgette a republikánus politikusokat, hogy álljanak be mögé, őt támogassák, mert csakis ő képes legyőzni Hillary Clintont. Trump azt állította: Clinton elnöksége "nagyon kínos lenne az országnak".

Az eddigi előválasztásokon Trump az elnökjelöltséghez szükséges delegátusok 47 százalékát megnyerte, ám a még hátralévő előválasztásokon a delegátusok 54 százalékának megnyerésére volna szüksége, hogy meglegyen a többsége és automatikusan ő lehessen a párt elnökjelöltje. Ám választási  diadalai ellenére, a republikánusok vezető politikusai nem őt szeretnék a párt elnökjelöltjeként látni, és vizsgálják is annak lehetőségét, hogyan lehetne megakadályozni a jelöltségét. 

Szerdán délelőtt John Boehner ohiói republikánus politikus, a képviselőház korábbi elnöke nyilatkozatban közölte, hogy ő semmiképpen nem támogatja Trump jelölését, és szívesen látná utódját, Paul Ryan jelenlegi házelnököt a Republikánus Párt elnökjelöltjeként. Nem ez az első eset, hogy vezető republikánus személyiségek Ryant kérik fel, hogy induljon az elnökjelöltségért, de a wisconsini politikus ezt eddig mindig elhárította, igaz, kedden sejtetni engedte, hogy talán mégis vállalná, ha a konvención az ő neve merülne fel elnökjelöltként. Ám szerdán a szóvivője útján jelezte: mégsem akar republikánus elnökjelölt lenni. 

Trump egyébként az MSNBC-ben bejelentette, hogy a következő elnökjelölt-aspiránsi tévévitán - amely hétfőn lesz - nem vesz részt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja