szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dachaui haláltáborhoz hasonlította a macedóniai határon lévő Idomeni határátkelőnél kialakult menekülttábort Panagiotisz Kurumplisz görög belügyminiszter pénteken, amikor a helyszínre látogatott.

A radikális baloldali Sziriza politikusa a Skai hírcsatornának azt mondta: annak, aki Idomenibe érkezik felfordul a gyomra a katasztrofális helyzet láttán. "Nem habozok kijelenteni, hogy ez egy jelenkori Dachau" – mondta Kurumplisz, és hozzátette, hogy ez a migránsok által használt balkáni útvonal lezárásának eredménye.

A miniszter szerint a görög-macedón határon rekedt migránsok azonnali orvosi segítséget kapnak. A körülbelül 12 ezer menekültnek azonban el kell hagynia a határátkelőhelyet, hogy az ország belső területein lévő, jobban felszerelt menekülttáborokban kapjanak tisztességes szállást – tette hozzá.

Tervezett átköltöztetésükről röplapokon tájékoztatják a tábor lakóit.

Múlt héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok sorra lezárták határaikat a migránsok előtt, így Macedónia is csak azokat engedi be Görögország felől, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

A görög oldalon, a határnál tizenkétezren reménykednek továbbra is abban, hogy újra megnyílik előttük a határ, és továbbmehetnek Nyugat-Európa felé. Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyi szóvivője szerint is embertelen körülmények uralkodnak a táborban, nincsenek meg az alapvető higiéniai körülmények, és egyre többen betegszenek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A BKK szerint a kormány feltételei miatt nem tudják újratervezni a Blaha Lujza teret

A BKK szerint a kormány feltételei miatt nem tudják újratervezni a Blaha Lujza teret

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea