szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Soufiane Kayal álnevet használó feltételezett terroristát nem találják a hatóságok, ezért közreadták a fotóját, és a nyilvánosság segítségét kérik. A gyanú szerint Salah Abdeslam segítője volt a párizsi vérengzésben. A keresett személy ősszel Magyarországon keresztül tért vissza Szíriából.

A belga rendőrség hétfőn közreadott egy képet a 24 éves Najim Laachraouiról, aki tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd a gyanú szerint segítette a 2015. november 13-i párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. Elkísérhette Salah Abdeslamot, a párizsi vérengzés főszervezőjét Budapestre. A

Az új gyanúsítottat DNS-minta alapján azonosították. Szökésben van, a hatóságok a nyilvánosság segítségét kérik.

Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez Szíriában. Laachraoui hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet utóbb a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanószerkezetek.

©

Laachraoui tavaly szeptemberben kétszer is Budapestre utazott Abdeslammal egy bérelt kocsival, és velük volt egy harmadik társuk. Ő ugyancsak álnevet használt: Samir Bouzid volt névként feltüntetve a papírjaiban, de valójában Mohamed Belkaidnak hívhatták, és valószínűleg őt ölték meg mesterlövészek március 15-én, Brüsszelben – olvasható a BBC oldalán.

Najim Laachraoui mellett az eddigi adatok szerint még egy férfi szökésben van a párizsi terroristák köréből. Mohamed Abrini két nappal a párizsi terrortámadás előtt járt egy benzinkúton, a biztonsági kamerák felvételei szerint Abdeslam társaságában.

Péntek délután Brüsszelben fogták el kommandósok Salah Abdeslamot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!