szerző:
hvg.hu/MTI

Hétfőn megérkeztek az első visszatoloncolt menekülteket szállító hajók a görög Leszbosz szigetéről a nyugat-törökországi Dikili városába, Hannoverbe pedig 16 szír menedékkérő érkezett.

A két hajón összesen 131 pakisztáni és bangladesi menekült és ugyanennyi rájuk felügyelő rendőr tartózkodott, rendbontás nem történt. A nap folyamán legalább 400 embert hoznak át a görög oldalról az Égei-tengeren keresztül Törökországba.

Dikili felett helikopterek köröznek, a kikötőben nagy számban vannak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében. A török hatóságok hat sátrat állítottak fel – itt először egészségügyi vizsgálat alá vetik a menekülteket, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat. A továbbszállításukra 21 autóbusz áll rendelkezésre.

Közben Hannover városába 16 szír menedékkérő érkezett, akik három családhoz tartoznak. Őket egy 140 kilométerrel messzebb álló menekülttáborba szállították. A mai nap folyamán még egy szír csoportot várnak.

Az EU–Törökország csúcstalálkozón született megállapodás szerint Törökország rengeteg pénzt kap, hogy fejlessze finoman szólva is elmaradott menekültügyi infrastruktúráját, és visszavegyen mindenkit, aki illegálisan érkezik Görögországba.

Ezzel azt az üzenetet közvetítenék a menekülteknek, hogy nincs értelme az embercsempészre tenni, és csak legális úton van értelme megpróbálni bejutni az EU-ba. A visszatoloncoltak bekerülnek az európai értelemben vett menekültügyi struktúrába.

Az EU továbbá a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamatok felgyorsítását, illetve haladást ígért Törökország EU-csatlakozásának tárgyalásain.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!