szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A negyven méter hosszú, egyelőre fegyverzet nélküli prototípust Sea Hunternek, vagyis Tengeri Vadásznak keresztelték el. Elsősorban ellenséges tengeralattjárók felkutatása és megsemmisítése lesz a feladta, és akár 2-3 hónapig is képes járőrözni emberi beavatkozás nélkül.

Robert Work amerikai védelmiminiszter-helyettes szerint ez fordulópontot jelent a tengeri hadviselésben. A politikus egyúttal reményét fejezte ki, hogy az új robot-hadihajók akár öt éven belül rendszerbe állhatnak a Csendes-óceán térségében.

Az Egyesült Államok egyre nagyobb aggodalommal figyeli ugyanis, hogy Kína folyamatosan növeli katonai erejét a térségben, egyre erősebb tengeralattjáró flottát épít, ami fenyegetést jelenthet a csendes-óceáni térségen lévő amerikai hadihajókra.

"Nem azért fejlesztünk tengeralattjáró elleni technológiát, mert az olyan menő, hanem azért, mert mélyen aggaszt minket, hogy Kína és Oroszország milyen fejlődést tud felmutatni ezen a téren" – magyarázta Peter Singer, a New America Foundation elemző központ robothadviseléssel foglalkozó szakértője.

A Sea Hunter darabja várhatóan körülbelül húszmillió dollárba kerül, napi üzemeltetése pedig 15-20 ezer dollár lehet majd, ami szinte aprópénz ahhoz képest, amekkora költséget a rendes, legénységgel rendelkező, tengeralattjáró-ellenes védekező egységek jelentenek az amerikai haditengerészetnek.

A robothajót most két éven át tesztelni fogják, hogy kiderüljön, képes-e a biztonságos vízi közlekedésre.

Egyes szakértők ugyanakkor aggodalmuknak adnak hangot az önjáró harci robotokkal kapcsolatban. Előfordulhat ugyanis, hogy a robotok fenyegetésnek tekintenek egy embert, és ellene fordulnak – vélik.

"Semmi ok félni ezektől a hajóktól" – magyarázta Work, hangsúlyozva, hogy ha egyszer fel is szerelik fegyverekkel a robot-hadihajókat, akkor a fegyverek használatáról csakis hús-vér emberek dönthetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Soros helyett a nők elleni erőszak ellen kezd plakátkampányba a XV. kerület

Soros helyett a nők elleni erőszak ellen kezd plakátkampányba a XV. kerület