szerző:
MTI

Ferenc pápa szombaton ellátogat a Görögországhoz tartozó Leszbosz szigetére, amelyen rengeteg menekült halad át. Menekültekkel is találkozni fog.

"Azért megyek Leszbosz-szigetére szombaton, hogy szolidaritásomat fejezzem ki a menekülteknek, Leszbosz lakosainak és az egész görög népnek, amely rendkívül nagylelkű a befogadásban" mondta Ferenc pápa a szerdai általános audiencián a görög szigeten szombaton esedékes útjáról.

A Szent Péter téren tartott általános meghallgatáson Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy azért Leszboszra esett a választása, mivel a szigeten az utóbbi hónapokban nagyon sok menekült haladt át. Hozzátette, hogy látogatásán elkísérik "fivérei", I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, valamint Ieronimosz athéni érsek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) adatai szerint Leszboszra és az égei-tengeri szigetekre az utóbbi kevesebb mint egy év alatt majdnem egymillió ember érkezett, hogy innen Európa irányába folytassa útját. A török partokhoz közeli Leszbosz szigetén működik a Caritas Internationalis vatikáni székhelyű nemzetközi humanitárius szervezet menekülttábora.

A szigeten szintén aktív Jezsuita Menekültszolgálat (Jrs) honlapja a "remény jelének" nevezte a katolikus egyházfő látogatását Leszboszon. A látogatás a menekültek helyzetére kívánja felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy a kormányzati és nem kormányzati szereplők részéről minél gyorsabb, nemzetközi méretű és konkrét szolidaritásra van szükség írta a Jrs olasz nyelvű honlapja, hangsúlyozva, hogy Ferenc pápa látogatása a legjobb pillanatban történik az EU és Törökország közötti "vitatott" migrációs megállapodást követően, amely ellentmond a védelemre szoruló emberek kiutasítását ellenző nemzetközi törvényeknek.

A több mint 86 ezer lakosú Leszboszon él a 85 éves Emilia Kamvisi, akit Nobel-békedíjra jelöltek a menekülteknek nyújtott segítségéért, Ferenc pápa és mások mellett.

Ferenc pápa húsvétkor az elárult, megtagadott és keresztre feszített Krisztus sorsához hasonlította a mai menekülteket, akiket "közöny kísér, mivel sokan nem akarnak értük felelősséget vállalni". Az egyházfő nagycsütörtökön menekültek lábát mosta meg egy Róma közeli menekültállomáson.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!