szerző:
MTI

Napok óta demonstrálnak a macedón fővárosban az államfő lemondását követelve, aki korábban amnesztiát adott a lehallgatási botrány több érintettjének. Tudósítások szerint több tízezren vettek részt a tüntetésen.

Az elmúlt kilenc napban több ellenzéki tüntetés is volt amiatt, hogy Gjorge Ivanov államfő kegyelemben részesített több tucat ellenzéki és kormánypárti személyt, a belpolitikai válságot okozó lehallgatási botrány gyanúsítottjait, vádlottjait és elítéltjeit. Az első tüntetéseken voltak összetűzések, de a hétvégi megmozduláson és a csütörtöki demonstráción már nem. Ellenzékiek és kormánypártiak is demonstráltak, ezért nagyszámú rohamrendőr állt a táborok között, és vízágyúk is készenlétben álltak.

Macedóniában június 5-én előrehozott parlamenti választást tartanak, amelyet az ellenzék bojkottálni akar.

Egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztségviselő csütörtökön közölte, hogy az Európai Unió szankciókat fontolgat olyan macedón politikusok ellen, akik akadályozzák az immár két éve húzódó macedóniai belpolitikai válság megoldását. Hozzátette, hogy az Európai Unióval folytatott párbeszéd előfeltétele, hogy Ivanov elnök vonja vissza az amnesztiarendeletet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!