szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jelenlegi kormányfő vezetésével a Szerb Haladó Párt az első becslések szerint 52 százalékos többséget szerezhetett a választásokon.

Az első becslések szerint az Aleksandar Vucic vezette jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok mintegy 52 százalékát szerezte meg a Szerbiában vasárnap tartott előre hozott parlamenti választáson. A párt a legutóbbi, 2014-es választáson is elsöprő győzelmet aratott.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) mintavételi eljárással történő szavazatszámlálásának eredményeiből az is kitűnik, hogy a második helyet 14,4 százalékkal az SNS eddigi baloldali koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szerezte meg. 

Nem okozott meglepetést, ugyanakkor a belgrádi parlament eddigi Európa-párti összetételében zavart okozhat, hogy két oroszbarát párt is valószínűleg átlépheti az öt százalékos parlamenti küszöböt. A Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt az előzetes eredmények szerint a voksok 7 százalékát szerezte meg, a Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri mozgalom koalíciója pedig jelenleg 4,1 százalékon áll. 

A vajdasági tartományi parlamenti választásokon a B92 belgrádi televízió előzetes eredményei szerint a Vajdasági Magyar Szövetség az eddig feldolgozott voksok 31 százalékát szerezte meg. A Szerb Haladó Párt, valamint az eddig ott kormányzó, országosan viszont ellenzékben lévő Demokrata Párt (DS) pedig fej-fej mellett halad: a DS 15,4, az SNS pedig 15 százalékot szerzett. Szerbia északi tartományában az előzetes eredmények szerint 8,8 százalékot szerzett a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Horvátok Demokratikus közösségének a koalíciója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!