szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Norvégia kormánya úgy véli, hogy nem sértették meg a börtönben a 77 embert kivégző Anders Behring Breivik emberi jogait, ezért fellebbez a tömeggyilkos ügyében hozott április 20-i ítélet ellen – jelentette be kedden Anders Anundsen igazságügyi miniszter.

Breivik 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül agyonlőtt fiatalokat egy táborban. Összesen hetvenhét embert mészárolt le, zömmel tizenéveseket. A Norvégiában kiszabható legnagyobb büntetést kapta: 21 évi szabadságvesztésre ítélték, amit meghosszabbíthatnak, ha szükségesnek látják.

©

A gyilkos azért fordult bírósághoz, mert szerinte a börtönben emberi jogsértések áldozatává vált. Embertelen bánásmódra, kínzásra panaszkodott, és az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva tavaly októberben beperelte Norvégiát.

©

Bő egy hónapja tartott bírósági meghallgatásán egyebek mellett azt mondta a hetvenhét embert meggyilkoló Breivik, hogy emberségesebb lett volna őt lelőni, mintsem úgy bánni vele, mint egy állattal. Az állati bánásmód alatt egyebek közt a mikrohullámú sütőben melegített ételek minőségét értette, de elviselhetetlennek nevezte azt is, hogy gyakran hideg a kávéja, és műanyag evőeszközökkel kénytelen enni.

A tömeggyilkos a börtönben három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat.

Múlt szerdán egy oslói bíróság részben megalapozottnak találta a panaszát. A nem jogerős ítélet szerint a bíró nehezményezte Breivik elszigetelését a többi rabtól, illetve azt, hogy a hatóságok nem szenteltek kellő figyelmet a tömeggyilkos mentális egészségének börtönkörülményei megszabásakor. Ugyanakkor a norvég állam nem sértette meg Breivik magánéleti, illetve a családi élethez való jogait – mondták ki. A bíró elrendelte, hogy a norvég állam állja Breivik 331 ezer koronára, vagyis csaknem 10 millió forintra rúgó perköltségeit.

Már az ítélet meghozatal előtt mind a vád, mind a védelem jogászai közölték, hogy fellebbeznek majd, ha nem értenek egyet a bíróság döntésével.

Kedden a norvég igazságügyi miniszter be is jelentette, hogy fellebbeznek, mert szerintük nem sértették meg a börtönben Breivik emberi jogait. Anders Anundsen közölte: már kérték is az főállamügyészséget, hogy nyújtsák be a fellebbezést – közölte a Reuters.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról