szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyiptomi bíróság kémkedés miatt halálra ítélt hat embert Mohammed Murszi volt egyiptomi elnök perében. A betiltott Muzulmán Testvériség mozgalomhoz köthető embereket azzal vádolták, hogy titkos iratokat szivárogtattak ki Katarnak. A hat elítélt közül hárman újságírók.

A Nile TV tájékoztatása szerint a perben június 18-án várható a végleges ítélethirdetés, ugyanis csak a legfőbb vallási méltóság, az egyiptomi főmufti véleményezése után véglegesítik a halálbüntetéseket.

A szombaton elítélt hat emberből ketten a katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtévének dolgoztak, egyikük pedig jordániai újságíró.

Murszit tavaly májusban már halálra ítélték abban a perben, amelyet azzal a váddal indítottak ellene, hogy "külföldi fegyveresek" segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés első napjaiban. Utóbbi felkelés során űzték el hatalmából Hoszni Mubarak korábbi egyiptomi elnököt. Murszi mellett 106 embert ítéltek akkor halálra.

Mohamed Murszi 2013-as elmozdítása után betiltották és terrorszervezetnek nyilvánították a Muzulmán Testvériséget. A hatalomváltást Abdel-Fattáh esz-Szíszi, a hadsereg akkori főparancsnoka, jelenlegi elnök hajtotta végre. Ezt követően a Muzulmán Testvériség több száz tagját ítélték halálra vagy életfogytiglani börtönbüntetésre.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!