szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az észak-koreai állampárt kongresszusának lezárásaként hatalmas felvonulást tartottak Phenjanban, ahol Kim Dzsong Un egy erkélyről integetve üdvözölte a sorokba rendeződött, megkoreografált felvonulókat.

Tízezrek vonultak fel kedden Phenjan központjában, ünnepelve a Koreai Munkapárt aznap lezárult kongresszusát, amelyen a küldöttek hivatalosan is jóváhagyták az ország gazdasági és nukleáris erejének fejlesztését célzó politikát.

Az ünneplő tömeg az államalapítóról elnevezett Kim Ir Szen téren gyűlt össze, ahol a fiatal vezető, Kim Dzsong Un a kormánypárt többi magas rangú tagjával együtt egy erkélyről figyelte az eseményeket.

Az egybegyűltekhez a 88 éves Kim Jong Nam házelnök intézett beszédet, amelyben dicshimnuszokat zengett a Kim-dinasztiáról, méltatta az ország gazdasági és katonai fejlődését.

A beszéd alatt áhítattal tapsoltak az emberek a párt szimbólumával – sarló, kalapács és ecset –, valamint propagandaüzeneteket tartalmazó plakátokkal feldíszített téren.

©

Ezután nagyszabású felvonulás vette kezdetét, a résztvevők a Kim-dinasztia volt vezetőinek miniatürizált szobrait, valamint Kim Dzsong Unt és politikáját méltató feliratokat tartottak a kezükben.

©

Az esemény végén a 33 éves Kim – akit a 36 év után először megtartott kongresszuson pártelnöki tisztséggel ruháztak fel, megerősítve ezzel pozícióját a tömörülés élén – az emelvényről integetett a tömegnek. Az észak-koreai vezető eddig a tömörülés első titkára volt.

©

A pártkongresszust lezáró rendezvényt a KCTV állami televízió élőben közvetítette.

Az 1980 óta először megrendezett észak-koreai pártkongresszus hivatalosan is "jóváhagyta" Kim Dzsong Unnak az önvédelmi nukleáris erő fejlesztését célzó politikát.

©

A világtól elszigetelt Észak-Korea januárban egy kísérleti atomrobbantást, majd több rakétakísérletet is végrehajtott, amire válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét