szerző:
MTI

A hat harci gép jelenleg Irakban van bevetésen, július 1-jétől mennek Szíriába. A belga kormány szerint azonban az Iszlám Állam nem ismer határokat

A belga kormány döntött: hat F-16-os vadászbombázót vetnek be az Iszlám Állam ellen indított nemzetközi összefogás támogatására Szíriában – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken.

A belga repülőgépek, amelyek jelenleg az Iszlám Állam iraki célpontjait támadják, július elsejétől indulhatnak a terrorszervezet szíriai egységei ellen.

A lap információi szerint Irakban a helyi kormány kért nemzetközi segítséget a területének egy részét ellenőrző terrorszervezet elleni fellépésre, ugyanakkor a szíriai kormány nem terjesztett be ilyen kérelmet.

A belga kormány szerint azonban az Iszlám Állam nem ismer határokat, tevékenységét több országban fejti ki, így a szíriai bevetés megalapozott és indokolt – hangsúlyozta Charles Michel belga miniszterelnök.

A nemzetközi koalíció részeként a belga vadászgépek a szír kormány irányítása alól kikerült, az ország terrorista csoportok által felügyelt északi és keleti területeire korlátozva teljesítenek majd szolgálatot a szír és az orosz hadsereg egységeivel egyeztetve.

A belga kabinet arról is döntött, hogy meghosszabbítja az iraki kormányerőket kiképző belga oktatók misszióját is. Az oktatási tevékenységet végző belga tisztek Bagdadon kívül az ország más, biztonságosnak ítélt területein is végeznek majd kiképzési feladatokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!