szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Verekedés tört ki kedden a dél-afrikai parlamentben, amikor biztonsági őrök kivezették a teremből a Gazdasági Szabadságharcosok nevű ellenzéki párt képviselőit, mert bekiabálásokkal akadályozták meg, hogy az államfő felszólaljon – jelentette szerdán honlapján a brit The Guardian. Videó is van a fokvárosi törvényhozásban kedden történtekről.

Mielőtt a rend védelmében fellépő civil ruhás őrök akcióba léptek volna, a Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) vezérszónoka, Julius Malema azt kiabálta: nem őket kellene eltávolítani a teremből, hanem Jacob Zuma elnököt.

A vörös inget viselő EFF-képviselők egy Zumáról készült fényképet emeltek a magasba, a fotó felirata az volt, hogy "első számú gyanúsított".

A Gazdasági Szabadságharcosok párt hónapok óta Zuma távozását követeli. Képviselőik rendre megzavarják a dél-afrikai törvényhozás munkáját, és a parlamentben is Zuma-ellenes szlogeneket hangoztatnak. Tavaly egy verekedés után szintén fegyveres őrök vezették ki az ellenzéki képviselőket az ülésteremből.

A 35 éves Malema korábban a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus ifjúsági szervezetének vezetője volt, de 2012-ben kizárták a pártból. Az EFF azzal vádolja Jacob Zuma államfőt, hogy tönkreteszi az országot.

Zumát márciusban elmarasztalta a bíróság, mert nem volt hajlandó visszafizetni annak a körülbelül hatmilliárd forintnyi pénznek egy részét, amelyet közpénzből fordított saját házának átépítésére, felújítására.

Áprilisban a törvényhozás leszavazta azt az ellenzéki javaslatot, hogy kezdeményezzék az államfő elmozdítására irányuló jogi eljárás megindítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában