szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervezettnél hamarabb, várhatóan hétfő délután fél 4 után kihirdethetik az osztrák elnökválasztás eredményét – írja a Die Presse.com. A verseny rendkívül szoros, az utolsó hírek szerint a mérleg nyelve az utolsó percekben átbillent Van der Bellen javára.

A Die Presse.com-on közölt, 14 óra 13-as adatok szerint a körülbelül 700 ezerből csaknem 516 ezer, levélben érkezett voksot számláltak már össze az országban. A szavazatok 61,1 százalékát kapta Alexander Van der Bellen, a zöldek jelöltje, és 38,9 százalékot szerzett Norbert Hofer, a jobboldali populista Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje az eddigi adatok alapján.

Az osztrák belügyminisztérium szerint lehetséges, hogy az eredményeket már 15 óra és 16 óra között nyilvánosságra hozzák. Korábban 17 és 19 óra közé tették a lehetséges időpontot.

15 óra nem sokkal közzétett értesülések szerint a levélszavazatoknál hiába hatalmas Van der Bellen előnye, az összesített versenyben Hofer 18 495 vokssal vezet. Vasárnap ugyanakkor még valamivel több mint 144 ezres volt az előnye, ami mostanra jelentősen megkopott. A 117 választókörzetből, úgy tudni, eddig 96-ban végeztek a szavazatszámlálással. Amikor már csak tizenhét szavazókör adatai hiányoztak, Hofer előnye 12 702 voksra olvadt, majd 8 ezer szavazat alá. Fél 4-es értesülések szerint pedig Van der Bellen átvette a vezetést.

Az újságírók már készenlétben vannak a belügyminiszter sajtótájékoztatójának helyszínén. Úgy tudni, 16 óra előtt nem sokkal szólal meg: csak bejelentést tesz, kérdésekre nem fog válaszolni.

A hvg.hu korábbi cikke szerint hiába lesz csak hétfőn lesz végső eredmény, az már biztos, hogy Ausztriának ellenzéki államfője lesz. A diplomások között Alexander Van der Bellen, a zöldek jelöltje szerzett jelentős mennyiségű szavazatot, Norbert Hofer, a jobboldali populista Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje pedig a munkások között tarolt. A második világháború óta nem volt ennyire megosztott az alpesi ország, amelyet az elmúlt hetven évben – rövid megszakításokkal – majdnem folyamatosan a szociáldemokraták és a konzervatívok koalíciója határozott meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában