szerző:
MTI

Ban Ki Mun belengette, hogy indulna a dél-koreai elnökválasztáson.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nem zárja ki, hogy megbízatásának lejárta után indul hazájában, Dél-Koreában az elnökválasztáson - jelentette szerdán a dél-koreai sajtó.

Ban Ki Mun mandátuma decemberben jár le. A főtitkár, aki az isztambuli humanitárius csúcstalálkozóról hazájába, Dél-Koreába utazott, azt mondta: csak utána dönt arról, hogyan tovább. 

"Amikor jövő január 1-jén visszatérek, ismét dél-koreai leszek, most azonban ENSZ-útlevelem van" - mondta Ban, hozzátéve: akkor fog majd azon elmélkedni, hogy mihez kezdjen.

Megjegyzését elemzők minden eddiginél világosabb jelzésként értelmezik arra, hogy fontolgatja indulását az elnökválasztáson. Ugyanakkor Ban hozzáfűzte: most jelenlegi feladataira, második ötéves ENSZ-főtitkári ciklusának befejezésére akar összpontosítani.

Ban Ki Mun hazája külügyminisztere volt, mielőtt az ENSZ főtitkárává választották. Elemzők már jó ideje számolnak azzal, hogy indulni fog a jövő decemberben tartandó dél-koreai elnökválasztáson.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!