szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sok fogoly halt már bele a kínzásnak minősülő körülményekbe a kelet-afrikai országban, ahol az Amnesty International jelentése szerint konténerbe zárják a perzselő melegben a foglyokat, és csak minimális mennyiségű folyadékot adnak nekik.

Több tucat, konténerekbe zárt foglyot őriz a dél-szudáni hadsereg a perzselő melegben, hetente két alkalommal jutnak ételhez és csak minimális mennyiségű vizet kapnak – jelentette pénteken az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogvédő szervezet.

Sok fogoly halt már bele a kínzásnak minősülő körülményekbe – közölte az AI. A foglyok többsége civil, akiket azzal gyanúsítanak a hatóságok, hogy kapcsolatban állnak lázadó vagy ellenzéki csoportokkal.

A dél-szudáni hadsereg nem reagált a szervezet vádjaira, de már tavaly tagadta azokat a jelentéseket, amelyek szerint konténerekbe vagy csónakokba zárja foglyait.

Az AI legfrissebb jelentése a dél-szudáni fővárostól, Jubától mintegy 20 kilométerre fekvő Gorem nevű fogolytáborról készült vizsgálatról számol be. A jogvédő szervezetnek szemtanúk azt mondták, hogy látták, ahogy férfiakat és fiatal fiúkat tereltek egy konténerbe, és ahogy holttesteket vittek ki a táboron kívülre.

Dél-Szudánban a hőmérséklet gyakran eléri a 40 Celcius-fokot.

A kelet-afrikai országban április végén alakult meg az új egységkormány, amelyben a felkelők is helyet kaptak a kormány és a lázadó csoportok közötti békemegállapodás értelmében.

A 2013 végén kirobbant erőszakot Salva Kiir elnök és az alelnök, Riek Machar közötti hatalmi harc váltotta ki Dél-Szudánban. A konfliktus elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult, hogy a két politikus két különböző népcsoport tagja. A békemegállapodás értelmében Machar újra alelnök lett az kormányban.

Az ENSZ szerint a dél-szudáni harcok során több tízezren vesztették életüket, és mintegy 2,4 millió ember menekült el otthonából, a legtöbben a szomszédos országokban kerestek menedéket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy év után ismét megjelent a klímaváltozás szó a Fehér Ház honlapján

Négy év után ismét megjelent a klímaváltozás szó a Fehér Ház honlapján

Titkolja Biden, mit írt neki Trump, mielőtt elhagyta a Fehér Házat

Titkolja Biden, mit írt neki Trump, mielőtt elhagyta a Fehér Házat

Megmutatta a Sony, milyen lesz az első drónja, az Airpeak

Megmutatta a Sony, milyen lesz az első drónja, az Airpeak