szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lett volna szabad megölni a cincinnati állatkert 180 kilós gorilláját, amelynek elkerített élőhelyére beesett szombaton egy kisgyerek – így gondolják a közösségi oldalak kommentelői. Vannak, akik a kisfiú szüleit hibáztatják a történtekért. Mások nem értik, miért nem altatólövedékkel próbálták kiütni a hatalmas emlőst – számol be a BBC.

Az esetről helyi idő szerint szombaton számolt be az állatkert igazgatója. A 3 illetve más források szerint 4 éves kisfiú valahogy beesett a 17 éves hímgorilla, Harambe kifutójába, illetve az azt körülvevő vizesárokba.

A kisgyerek nagyjából három métert zuhant, majd az ezüsthátú gorilla felvette a vizesárokból, és nagyjából 10 percig vonszolta. Az állatkert illetékesei úgy döntöttek: agyonlövik a gorillát, mert úgy látták, hogy a kisfiú élete veszélyben volt, az altatólövedék pedig nem hatott volna időben a 180 kilós emlősnél.

Az igazgató azt is mondta: nem tűnt úgy, hogy a gorilla megtámadta a gyereket, de a rendkívül erős főemlős izgatott volt. Ugyanezt bizonyította a helyszínen készített videón is, amelyen ugyanakkor valószínűleg csak a történtek egy része látható.

A kisfiút kórházba vitték, állapotáról nincs hír, de a lapok valószínűsítik, hogy fel fog épülni.

A közösségi oldalakon a #JusticeForHarambe hashtag terjed azok körében, akik szerint a gorillát nem lett volna szabad megölni, mert úgy vélik: nem akarta bántani a gyermeket. Egy Twitter-felhasználó azt írta, hogy a gorilla csak védelmezte a gyereket, amikor a látogatók sikoltozni kezdtek. Vannak, akik szerint a szülők felelősek a történteket, mert nem vigyáztak a kisfiukra. Mások azt nem értik, miért nem lehetett altató- vagy nyugtatólövedékkel leteríteni egy időre Harambét.

Petíció is indult már, amelyben felszólították a szülőket: vállalják a felelősséget a történtekért. Több mint 60 ezren írták eddig alá.

A cincinnati állatkertben ideiglenesen bezárták a látogatók előtt a gorillák kifutóját – olvasható a BBC oldalán.

Az igazgató azt mondta: Harambe halála nemcsak nekik óriási veszteség, hanem a világ teljes gorillapopulációjának. A hímgorilla fogságban született Texasban és 2014-ben került Cincinnati állatkertjébe.  

A tragédiával foglalkozó cikkekben, hozzászólásokban megemlítik a chilei oroszlánok esetét. Múlt héten egy férfi öngyilkossági szándékkal, meztelenül ugrott be a nagymacskákhoz a santiagói állatkertben. Ő túlélte, bár súlyosan megsérült. Az oroszlánokat azonban lelőtték, mert a férfit csak így tudták kimenteni a kifutóból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai