szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Őrizetbe vett a burundi rendőrség öt diákot, mert elcsúfították Pierre Nkurunziza államfő képét egy tankönyvükben. A diákok társai emiatti tiltakozásul utcai tüntetést rendeztek pénteken, erre rendőrök rájuk lőttek, és megsebesítettek egyet közülük, valamint egy taxisofőrt is – közölték diákok és helyiek.

A 12 és 17 év közötti diákokat egy vidéki városban vették őrizetbe, társaik pedig az onnan a fővárosba, Bujumburába vezető úton demonstráltak. Az egyik diák elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy nyitott kisteherautón utazó rendőrök lőttek rájuk. Sebesült társát és a taxisofőrt kórházba szállították.

Egy neve elhallgatását kérő rendőr megerősítette, hogy megsebesítettek egy diákot és egy taxist.

A diákok iskolájának egyik tisztségviselője pedig azt erősítette meg, hogy öt diák megrongálta az államfő portréját egy tankönyvben.

A közép-afrikai országban etnikai ellentétből fakadó belpolitikai válság van tavaly április óta. Ez annak hatására robbant ki, hogy Pierre Nkurunziza elnök bejelentette: harmadszor is indul az elnöki posztért, ami ellenfelei szerint alkotmányellenes és törvénytelen volt. Tavaly nyáron végül az elnök megnyerte a választást, amelyet az ellenzék viszont bojkottált. A konfliktusban legalább 439 ember halt meg, és 200 ezren váltak földönfutóvá. Körülbelül 250 ezren elmenekültek szomszédos országokba.

Burundiban 2006-ban ért véget egy 12 éven át tartó polgárháború, amelyben a javarészt a tuszi kisebbség által irányított hadsereg jobbára a többségi hutuk vezette lázadó csoportokkal állt harcban. A polgárháborúban 300 ezren haltak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!