szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy lengyel szerzetesrend-alapítót és egy svéd zsidómentőt avatott szentté a Szent Péter téren Ferenc pápa.

Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívő előtt szentté avatta az első lengyel szerzetesrendet megalapító Johann Papczynskit, valamint a svéd protestáns családból származó Elisabeth Hesselbladot, aki számtalan zsidót mentett meg a második világháború alatt. Lengyelországból több zarándok érkezett a Vatikánvárosba, hogy részt vegyen a 2007-ben boldoggá avatott Papczynski (1631-1701) szentté nyilvánításán.

A rendnevén Stanislaus von Jesus Mariaként ismert, eredetileg piarista szerzetes alapította az első lengyel szerzetesrendet, amelynek kizárólag férfi tagjai a mariánus atyákként váltak ismertté. A Mariánus Rendet Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ajánlották. Papczynski a kórházak és szegényházak létrehozásáért is sokat tett a 17. században.

A 2000-ben boldoggá avatott, evangélikus családból származó Hesselblad a harmincas évei elején tért át a római katolikus vallásra, majd Rómába költözött, ahol megalapította a svéd Szent Brigitta Nővérek Rendjének egy új ágát. A rend római központja a második világháború alatt sok zsidónak és politikai üldözöttnek nyújtott menedéket. Hesselblad a második svéd szent az elmúlt 625 évben, elődje éppen rendjének névadója, Brigitta volt, akit 1391-ben avattak szentté. A katolikus egyház boldogjai és szentjei a krisztusi élet ékes példái, akiknek kanonizálásához legalább két, közbenjárásukra visszavezetett csoda szükséges.

Ferenc pápa szeptember 4-én avatja szentté Kalkuttai Boldog Terézt (1910-1997), a Szeretet Misszionáriusai nevű szerzetesrend alapítóját.

Eközben Ferenc pápa egy hétvégi nyilatkozatában elítélte az emberkereskedelmet, a kényszermunkát, a prostitúciót és a szervkereskedelmet, amelyek szerinte "az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény" kategóriájába tartoznak. A katolikus egyházfő szerint ugyanez vonatkozik a szervezett bűnözésre is, amely közvetve vagy közvetlenül részt vesz a modern rabszolgaság ilyen formáinak terjesztésében. A pápa úgy véli, hogy az efféle bűncselekmények elleni harc kategorikus imperatívusz mind a 193 ENSZ-tagállam számára. A nyilatkozatot a jogtudósok és bírák vatikáni nemzetközi kongresszusának végén hozták nyilvánosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől