szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább hárman vesztették életüket az elmúlt hétvégén Ausztrália keleti partjainál a szélsőséges időjárás miatt, amely egyúttal hatalmas anyagi károkat okozott - mondta el Mike Baird, Új Dél-Wales ausztrál szövetségi állam vezetője hétfőn.

Új-Dél-Walesben egész partszakaszokat mostak el óriási hullámok, a károk szinte felmérhetetlenek - tette hozzá Baird. A hullámok helyenként olyan erősek voltak, hogy könnyedén kimosták a földből egy tengerparti lakóház medencéjét.
Sydney régióban áradás által elsodort autók vezetőinek holttestét emelték ki a vízből a búvárok: egyiküket Leppingtonban találták meg, míg a másikukat Bowralben. A főváros, Canberra közelében egy áradó folyó partján egy harmadik holttestet is találtak, amelyet azonban egyelőre nem sikerült kiszabadítani az ár fogságából.

A keleti parton fekvő Sydney-ben a meteorológiai szolgálat szerint utoljára 30 éve tapasztaltak hasonló mértékű áradásokat. Az elmúlt napokban 226 milliméter csapadék hullott le, ami jóval a júniusban megszokott 132 milliméteres havi mennyiség fölött van.
Az esőt kísérő viharos széllökések sebessége helyenként elérte az óránkénti 115 kilométert. A sydneyi repülőtér három kifutópályájából kettőt ideiglenesen lezártak az ítéletidő miatt. Hétfőn megkezdték a szélsőséges időjárás által érintett térségekben a takarítási munkákat. Baird mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a veszély egyelőre még nem múlt el teljesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

Koronavírus: 117 halott, 3929 új fertőzött

Koronavírus: 117 halott, 3929 új fertőzött

Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t

Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t