szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lázadás és tűz tört ki egy Mexikóvároshoz közeli börtönben, a rend helyreállítására hatszáz rendőrt vezényeltek oda. Legalább tizenheten megsérültek a helyi hatóságok szerint.

A zendülés a fővárostól északra található Tlalnepantlában, a Barrientos börtönben történt, még hely idő szerint hétfő éjjel. Egy vita mérgesedett el a bent lakó rivális csoportok között – mondta José Manzúr, Mexikó szövetségi állam egyik kormányzati illetékese az Uno TV-nek nyilatkozva.

A foglyok matracokat és más gyúlékony tárgyakat gyújtottak fel. A sebesültek között tíz rendőr van.

A helyi média szerint 300-500 rab vett részt a lázadásban, és 600 rendőrt, valamint tűzoltókat küldtek a rend helyreállítására. A létesítmény előtt körülbelül 150-en gyűltek össze, mindannyian bebörtönzött családtagjuk életéért aggódtak.

Az AFP hírügynökség szerint három rabnak sikerült meglépnie a felfordulásban.

Februárban a monterreyi Topo Chico börtönben ötvenen haltak meg a Los Zetas drogkartell rivális klánjai közötti összecsapásokban. Ugyanebben az intézetben júniusban három embert öltek meg.

A nemzeti emberi jogi bizottság 2015 októberében kiadott jelentésében figyelmeztetett a mexikói büntetés-végrehajtási rendszer súlyos problémáira, köztük a túlzsúfoltságra. A mexikói börtönöknek tavaly nagyjából 50 ezerrel több lakójuk volt, mint ahány férőhely rendelkezésre állt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!