szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A litván parlament jóváhagyta szerdán, hogy legalább 2022-ig érvényben maradjon a balti államban a sorkötelezettség, amelyet tavaly állítottak vissza a megnövekedett orosz katonai fenyegetettség miatt.

Az általános hadkötelezettséget 2008-ban szüntették meg Litvániában, négy évvel az ország NATO-csatlakozása után. Tavaly ideiglenes jelleggel visszaállították, de csak öt évre. A politikusok nem sokkal később már arról kezdtek beszélni, hogy a sorkötelezettség legyen állandó jellegű, ne csak ideiglenes.

A most elfogadott törvénycsomag - amely 2022-ig vázolja fel hadsereg fejlesztését - előirányozza a meglévő mellé egy újabb gépesített gyalogsági dandár létrehozását, amelyet egy tüzérségi zászlóaljjal egészítenek ki. A már létező dandár mellett pedig egy logisztikai zászlóaljat létesítenek.

2022-re a hadsereg maximális létszámát 30 200 főben határozták meg. Most 22 700 katona szolgál a hadseregben.

Jövőre a hadsereg fejlesztésére az ideihez képest 17,5 millió euróval, míg 2022-ben 96,3 millió euróval többet szánnak.

Miután Oroszország annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, a további orosz terjeszkedéstől félve Észtország, Lettország és Litvánia is kérte, hogy a NATO növelje meg katonai erejét a területükön. A térségben sokan attól tartanak, hogy Moszkva az orosz ajkú kisebbség védelmére hivatkozva Ukrajna után a három balti ország valamelyikében is beavatkozik.

Litvánia 1990-ben nyilvánította ki függetlenségét a Szovjetuniótól. Az Oroszországgal határos hárommilliós ország lakosságának 6 százaléka orosz nemzetiségű.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!