szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Semmi kivetnivalót nem talált csütörtöki ítéletében egy kenyai bíró abban, hogy végbélvizsgálatot, valamint HIV- és hepatitisztesztet végezzenek el egy gyanúsított szexuális orientációjának megállapítására. Az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat bűncselekménynek számít Kenyában.

Két férfi azt kérte a bíróságtó: minősítse törvénysértőnek azt a gyakorlatot, hogy a homoszexualitással gyanúsítottakat kötelező végbélvizsgálatnak és vírusszűrésnek vetik alá. Szerintük ez kínzásnak és megalázó bánásmódnak minősül.

Mathew Emukele, a mombasai főbíróság bírája ezzel szemben úgy foglalt állást, hogy az említett vizsgálatokkal "sem a beadványozók emberi méltósága, sem magánélethez való joguk, sem személyes szabadságuk nem sérült".

A két férfit korábban egy bárban vették őrizetbe. Akár 14 év börtönt is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket. Közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Egy kenyai melegjogi szervezet vezetője megdöbbenésének adott hangot. "Nagyon lehangoló, hogy miközben mi arra bátorítjuk a melegeket, hogy forduljanak bírósághoz jogaik érvényesítése érdekében, a bíróság szentesíti jogaik megsértését" – mondta Eric Gitari, a Kenyai Nemzeti Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság igazgatója.

Gitari szerint az ítélet megerősíti, hogy Kenyában egy rosszindulatú pletyka alapján bárkit őrizetbe lehet venni és végbélvizsgálatnak lehet alávetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek