szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Száz demokrata képviselő kezdett ülősztrájkba szerdán a fegyvervásárlást és -viselését szigorító törvényért. A házelnök szenzációhajhásznak nevezte a demokraták akcióját.

Ülősztrájkba kezdett mintegy száz demokrata képviselő szerdán az amerikai képviselőházban, így követelve a fegyvervásárlás és -tartás szigorítását kimondó törvényről szóló mihamarabbi szavazást.

Két demokrata párti képviselő, a georgiai neves polgárjogi aktivista John Lewis és a connecticuti John Larson vezetésével a több mint negyven képviselő bevonult a képviselőház üléstermébe, és kijelentették: a képviselők "elfoglalják" a termet, leülnek, és mindaddig nem moccannak onnan, amíg a republikánusok vezetői nem teszik lehetővé a mielőbbi szavazást a fegyverek vásárlását és viselését szigorító törvényről. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke ugyanis július közepe előtt nem akarja napirendre tűzni a voksolást. A házelnök a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: nem fog olyan szigorítást napirendre tűzni, amely szembemegy az alkotmányos jogokkal, a demokraták akcióját pedig szenzációhajhászatnak nevezte.

A képviselőkhöz idővel még többen csatlakoztak, köztük Berni Sanders vermonti szenátor, Hillary Clinton várható demokrata elnökjelölt versenytársa.

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a demokraták komolyan gondolják az ülősztrájkot, az ülést berekesztették, a republikánusok kivonultak a teremből, a kongresszus eseményeit folyamatosan közvetítő C-SPAN televízió kameráit pedig lekapcsolták. Az ülősztrájkoló demokraták ezt követően mobiltelefonjaikon adtak hírt arról, mi történik a képviselőházban. Többen a terem padlóján foglaltak helyet, mások a padokban várják az akció fejleményeit.

"Túl sokáig voltunk nyugodtak, eljön az idő, amikor mondani kell valamit, zajongani kell" – közölte telefonon újságírókkal Lewis képviselő. Hozzátette, hogy szerinte most jött el ennek az ideje, utalva a floridai Orlandóban elkövetett tömegmészárlásra, amelynek 49 halálos áldozata volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Újra 365 felett az euró árfolyama

Újra 365 felett az euró árfolyama

Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt

Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt