szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövő héttől egy Szlovákia Európai Unióból való kilépéséről szóló népszavazás kezdeményezéséhez gyűjt aláírásokat a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) - számolt be szombaton a párt vezetője, miközben Pozsony július elsején átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

"Éppen itt az ideje, hogy Szlovákia is elhagyja ezt a süllyedő európai Titanicot" - hangoztatta Marián Kotleba, az LSNS elnöke, miután Nagy-Britannia június 23-án történelmi referendumon az Európai Unióból való kilépés (Brexit) mellett döntött. 

Kotlebának, a közép-szlovákiai Besztercebánya régió vezetőjének a pártja a március elején lezajlott szlovák parlamenti választásokon menekültellenes kampányának segítségével legnagyobb meglepetésre a szavazatok 8,6 százalékát szerezte meg. 

Robert Fico szlovák kormányfő korábban az EU soros elnökségének július elsejei átvételére tekintettel felelősségteljes viselkedésre szólította fel a szlovák ellenzéki pártokat. "A rombolás és a gyűlölet sehova sem vezet" - hangsúlyozta a kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője.  

Ezzel egyidejűleg Fico alapvető változtatásokat sürgetett az európai közösség politikáiban. "Az Európában élők jelentős része elutasítja az EU menekültpolitikáját, és elégedetlen a közösség gazdaságpolitikájával" - szögezte le a miniszterelnök. 

A brit referendumot követően Franciaországban és Hollandiában is úgy nyilatkoztak az euroszkeptikus pártok, hogy szorgalmazni fogják az országuk Európai Unióból való kilépéséről döntő népszavazás kiírását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe