szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valaki bejutott kedd hajnalban a pozsonyi Grassalkovich-palotába, amely Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hivatalaként működik. Az államfő ott fogadja külföldi és hazai vendégeit is. A behatoló semmit sem rongált meg, és semmit sem vitt el. Kora délután Radovan Horváth, a közjogi méltóságokat védő hivatal vezetője azonnali hatállyal lemondott – írja a Népszabadság.

A behatoló átmászott a kerítésen, bejutott a hátsó udvarba, ahonnan az alkalmazottak bejáratán beosont, és zavartalanul eljutott az elnök emeleti dolgozószobájába. Ott megszólalt a riasztó, amelyet a biztonságiak némi kémlelődés után vaklármának minősítettek és kikapcsolták. Így aztán a hívatlan vendég nagyjából húsz percig ott járkált, azután pedig gond nélkül távozott ott, ahol érkezett. A térfigyelő kamerák rögzítették a történteket, a férfi arca is jól kivehető – olvasható a cikkben.

Kedden kora reggeltől tűzszerészek és nyomozók kezdtek vizsgálódni a helyszínen, délig semmilyen gyanúsat nem találtak a helyiségekben és környékén. Kiderítették azt is, hogy a férfi semmit sem rongált meg, és semmit sem lopott el.

Lehet, arra akarta felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a belügyminisztérium elitalakulata milyen hanyagul őrzi a kiemelt fontosságú épületet, amelyben éjjel az őrségen kívül más nem volt. Az sem kizárt, hogy az incidens Robert Kalinák belügyminiszter ellen irányult, akinek a menesztését korrupciógyanús ügyei miatt hetek óta követelik az ellenzéki politikusok, és hozzájuk hasonlóan a választópolgárok is.

A lap megkeresésére Andrea Dobiásová, a belügyminisztérium szóvivője csak annyit közölt, hogy a vizsgálat befejezése után nem marad el a személyes felelősségre vonás, valamint más intézkedés sem. Kora délután Radovan Horváth, a közjogi méltóságokat védő hivatal vezetője azonnali hatállyal lemondott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!