szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Döntött a bécsi alkotmánybíróság, a szavazatszámlálás körül voltak szabálytalanságok.

Az osztrák alkotmánybíróság pénteki ítélete szerint a szavazatszámlálás körüli szabálytalanságok miatt egész Ausztriában meg kell ismételni az elnökválasztást. A bíróság főként 14 körzet formális szabálytalanságai miatt döntött így.

A testület ítéletéből kiderül, hogy a bírák helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott. A testület, amely az elmúlt héten négy napon át 90 tanút hallgatott meg, úgy látta, bár nem látta bizonyítottnak a manipulációt (csak formális hibák történtek, pl. az, hogy hétfő reggel 9 óra helyett sok helyen már vasárnap este elkezdték megszámolni a szavazatokat)), már egy jogtalanság lehetősége is ok arra, hogy megismételjék az elnökválasztást.

A News.at osztrák hírportál által idézett osztrák Ab-elnök, Gerhart Holzinger hangsúlyozta, hogy a döntésnek nincsenek győztesei vagy vesztesei, az egyedül arra szolgál, hogy visszaállítsa a jogállamiság iránti bizalmat.

Van der Bellen (baloldalt) és Hofer: ismétlésre ítélve
©

Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

Mint arról beszámoltunk, az FPÖ jogi úton támadta meg az államfőválasztás második fordulójának eredményét. Heinz-Christian Strache, a párt elnöke (képünkön) 150 oldalas panasszal élt, amelyben elsősorban levélszavazatokkal történő visszaélések gyanújának kivizsgálását kéri. Az alkotmánybíróság azonban magát a levélszavazatos rendszert nem tartotta problémásnak.

A pártelnök bejelentése szerint a 117-ből 94 körzetben történtek visszaélések. Összesen 82 helyen fordult elő, hogy a megengedettnél előbb kezdték meg a levélben leadott szavazatok megszámlálását, esetleg nem az előírt módon csoportosították a voksokat és olykor mindezt nem egy arra jogosult személy végezte – állította. Az FPÖ panaszában olyan szabálytalanságokra is utalt, hogy nem osztrák állampolgárok és 16 év alattiak is leadhatták szavazatukat.

Ha nem történtek volna ezek a szabálytalanságok és hibák, Norbert Hofer lenne az államfő – állította Strache. "Nem rossz vesztesek vagyunk, hanem felelősséget érzünk a demokrácia iránt" – fogalmazott.

A szociáldemokrata Heinz Fischer utódát elvileg július 8-án iktatták volna be. Az alkotmánybíróság által elrendelt új elnökválasztás miatt azonban így a bécsi parlament, a Nationalrat háromfős elnöksége (egyikük Hofer) veszi át az államfői teendőket. Megfigyelők kora őszre valószínűsítik az államfőválasztás harmadik fordulóját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától

Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától