szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bizalomerősítő, nyílt és őszinte az eszmecsere állítólag.

Bizalomerősítő, őszinte és nyílt párbeszéd kezdődött a NATO és Oroszország között az átláthatóság növelése érdekében - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán a NATO-Oroszország Tanács ülését követően.

A főtitkár kijelentette, a katonai szövetség tevékenysége, beleértve a katonai tevékenységet is, átlátható. A NATO arra törekszik, hogy a lehető legszélesebb körű tájékoztatást nyújtsa Oroszországnak a bizalom visszaállítása érdekében. A szerdai tanácskozás lehetőség volt arra, hogy mindkét fél elmagyarázza lépéseit és megvilágítsa annak okait - mondta.

Elmondta, a NATO arról tájékoztatta Oroszországot, hogy nem ismeri el a kelet-ukrajnai területek feletti orosz igényt és elítéli a Krím jogellenes és törvénytelen bekebelezését. A NATO-szövetségesek egyértelművé tették, hogy támogatják Ukrajna szuverenitását és kiállnak területi integritása mellett. A tanácskozás során a NATO-szövetségesek hangsúlyozták a minszki megállapodás teljes körű végrehajtásának szükségességét.

"A minszki megállapodás minden aláírójának tartania kell magát a kötelezettségvállalásaihoz. Oroszországnak jelentős felelőssége van e tekintetben" - mondta a főtitkár. Hangsúlyozta, hogy Oroszország ukrajnai fellépése aláásta az euro-atlanti biztonságot, valamint a NATO-Oroszország kapcsolatokat.

A konfliktust békés, diplomáciai úton minél hamarabb rendezni kell a katonai szövetség és Oroszország közötti bizalmi viszony rendezése érdekében - tette hozzá.

Egy, neve elhallgatását kérő NATO-forrás az MTI-nek elmondta, hogy Oroszország véleménye szerint Ukrajna miatt nem lehet teljesíteni a minszki megállapodásban foglaltakat. Tagadta, hogy lenne katonai érintettsége a kelet-ukrajnai válságban, ugyanakkor kész arra, hogy folytassa a tárgyalásokat.

Nem tetszik az oroszoknak a balti erősítés

A NATO Baltikumba és Lengyelországba rotációs alapon telepítendő, 4 zászlóalj méretű, mintegy 4000 főt felsorakoztató erőit és az újonnan létrehozandó parancsnokságokat Oroszország negatívan értékelte. A tanácskozás orosz résztvevői kijelentették, hogy Moszkva válaszlépésekre kényszerül, noha annak részleteiről nem számoltak be - mondta a tanácskozás részleteit ismerő forrás. Hozzátette, Moszkva már korábban jelentős erőket csoportosított nyugati határainak közelébe, most pedig három hadosztályt, azaz legalább 30 ezer katonából álló egység telepítését tervezi a térségben.

A diplomata elmondta, hogy jelentős nézetkülönbségek vannak a konkrét kérdések kapcsán NATO és Oroszország között, de mind a két fél nyitott a párbeszédre.

Noha egyeztetésekre van szükség, jók a kilátások arra, hogy újrainduljon a tanácskozás és építő párbeszéd folyjon a felek között a feszültség csökkentése érdekében - tette hozzá.

Közel kétéves szünet után második alkalommal ült össze Brüsszelben a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szinten. Ennél magasabb tárgyalási szint az ukrajnai válság kitörése óta nem volt, noha a felek eredetileg abban állapodtak meg, hogy a külügy- és a védelmi miniszterek évente kétszer összeülnek, s elvben az állam- és kormányfők találkozója sem kizárt. Diplomaták szintjén utoljára 2016 áprilisában beszélt egymással az észak-atlanti szövetség és Oroszország, előtte a dialógust - 2014 júniusa óta - az ukrajnai konfliktus miatt berekesztették.

A Tanácsot 2002-ben alapították azzal a céllal, hogy Oroszországot bevonják a transzatlanti katonai szövetség munkájába és bizalmat teremtsenek a két fél között. Huszonnyolc tagja van, plusz Oroszország.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

Úgy tűnik, androidos alkalmazások is telepíthetők lesznek a Windows 10-re

Úgy tűnik, androidos alkalmazások is telepíthetők lesznek a Windows 10-re

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban