szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják azt a 31 éves férfit, aki legalább 84 ember gázolt halálra egy teherautóval csütörtök este Nizzában. Hivatásos sofőrként dolgozott, erőszakos cselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt, de azt nem tudni, radikalizálódott-e. Tunéziai állampolgár volt, franciaországi tartózkodási engedéllyel. Úgy tudni, válófélben volt a feleségével, ami megviselte, és anyagi gondjai voltak.

A Nice-Matin című helyi napilap hivatalos forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a francia hatóságok házkutatást tartottak a rendőrök által lelőtt merénylő észak-nizzai lakásán.

Az ő személyazonosító okmányait találták meg a nizzai tömeggyilkossághoz használt fehér teherautóban. A  legfrissebb információk szerint találtak még egy személyi igazolványt is a teherautóban, de a hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kié a másik okmány.

A hivatásos sofőrként dolgozó Bouhlel erőszakos cselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt, de radikalizálódására nem figyeltek fel.

©

A szomszédai "magányos, csendes" emberként írták le. Nem nézett ki mélyen vallásosnak, gyakran járt rövidnadrágban, szeretett táncolni, és szerette a nőket. Az egyik szomszédja megjegyezte azonban, hogy a fiatalember soha sem viszonozta a köszönésüket. Egy másik szomszéd "szép férfinak tartotta, aki sokszor alaposan megnézte az ő két lányát".

Úgy tudták, hogy válófélben volt Tunéziában élő feleségétől, emiatt depresszióban szenvedett, és időnként eléggé agresszívan viselkedett. Tudomásuk szerint állandóan anyagi gondjai voltak. Utoljára négy éve járt Tunéziában.

Nemrég szerzett engedélyt nehéz gépjármű vezetéséhez. A ramadán idején közúti balesetet okozott, valószínűleg elaludt a volánnál. Korábban egyebek mellett lopásért, fegyveres bűncselekményért és családon belüli erőszakért ítélték el, de terrorgyanú miatt nem tartották számon a hatóságok.

A The Daily Mail a férfi unokatestvérére hivatkozva azt írja: Bouhlel nem volt iszlamista, legalább is mindent tett, amit az iszlám tilt, vagyis fogyasztott sertéshúst, alkoholt, sőt, drogozott is. Nem imádkozott, nem járt mecsetbe. A felesége a hírek szerint azért vált el tőle, mert a férje verte. Három közös gyermekük született.

A férfi szerdán, más hírek szerint hétfőn bérelte ki a támadáshoz használt tehergépkocsit egy Nizzához közeli településen, ami a Nice-Matin szerint arra utalhat, hogy előre megfontolt szándékkal követte el a merényletet. A birtokában volt egy kis kaliberű pisztoly, amit használt is, mielőtt a rendőrök lelőtték. A teherautóban fegyverutánzatokat és egy működésképtelen gránátot találtak.

A nyomozók megpróbálják azonosítani Bouhlel esetleges bűntársait, a férfi hozzátartozói, köztük a felesége rendőrségi kihallgatását megkezdték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

Fullajtár Andrea egy különös SZFE-s tárgyalásról: „Azóta is hányingerem van”

Fullajtár Andrea egy különös SZFE-s tárgyalásról: „Azóta is hányingerem van”