szerző:
MTI

Kevin Rudd egykori miniszterelnök bejelentkezett, és támogatást kért.

Az ENSZ főtitkára szeretne lenni Kevin Rudd volt ausztrál miniszterelnök, aki ehhez hivatalosan kérte a jelenlegi kormány támogatását.

A korábbi munkáspárti kormányfőnek szüksége van a Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő mögött álló jobbközép pártszövetség támogatására ahhoz, hogy hivatalosan benyújtsa jelentkezését a világszervezet főtitkári tisztségére.

Julie Bishop külügyminiszter a Sky News tévéállomásnak elmondta, Rudd kérte az ausztrál kormányt, hogy jelölje őt, a miniszterelnök pedig már korábban, többször is, kijelentette, a kérdést a kabinet megvitatja.

Rudd komoly kihívás elé néz, mert el kell nyernie a kormányon belüli Liberális Párt rendíthetetlen konzervatívjainak a támogatását. Közülük ugyanis sokan ellenzik egy munkáspárti vezető jelölését egy ilyen tekintélyes tisztségre.

Az ausztrálok maguk is megosztottak a kérdésben, a Lowy Institute nevű tekintélyes ausztrál külpolitikai kutatóintézet felmérése szerint a lakosság 46 százaléka véli úgy, hogy Rudd jó ENSZ-főtitkár lehet, míg 49 százalék szerint nem.

Amennyiben a munkáspárti vezetőnek sikerül megszerezni kormánya támogatását, akkor olyan jelöltekkel kell megméretnie magát, mint a volt új-zélandi kormányfő, Helen Clark. A jelenlegi ENSZ-főtitkár, Ban Ki Mun az év végén távozik tisztségéből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!